«Αναποτελεσματική και πολύ περιορισμένη η αποσυμφόρηση των φυλακών που εξήγγειλε η κυβέρνηση»


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, 17:52

Ακολουθεί η τοποθέτηση των δικηγόρων Ιωάννη Γλύκα Παναγιώτη Μαριόλη σχετικά με το ακανθώδες ζήτημα της αποσυμφόρησης των φυλακών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Η τοποθέτηση:

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στο προσκήνιο η πρόθεση της Κυβέρνησης για έκδοση ΠΝΠ για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο λόγος είναι φυσικά ο ύψιστος, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μεσούσης της πανδημίας του κορωνο’ι’ού. Την πρόθεση αυτή, την αναγκαιότητα της οποίας είχαμε εξ’ αρχής επισημάνει,χειροκροτήσαμε ως έκφραση του κοινωνικού προσώπου, το οποίο πρέπει να διαθέτει κάθε σύγχρονη ευνομούμενη Πολιτεία.

Ωστόσο, σήμερα λάβαμε γνώση σχετικά με το περιεχόμενο της προς έκδοσης ΠΝΠ και αντιληφθήκαμε την αστοχία της. Εν προκειμένω, τα μέτρα αποσυμφόρησης προβλέπονται περιοριστικά και εξαιρετικά μόνο για όσους κρατούμενους εκτίουν ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης έως 5 έτη,καθώς και για τους κρατούμενους άνω των 65 ετών. Με μια πρόχειρη επισκόπηση ο αριθμός των “ευνοούμενων” ανέρχεται σε 300 με 400, τη στιγμή που στις φυλακές της Επικράτειας κρατούνται περί τις 12.500 συνάνθρωποι μας. Επομένως, η έννοια της αποσυμφόρησης αυτοαναιρείται και ο κίνδυνος για τους κρατούμενους και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους παραμένει ορατός παρά τον παγκόσμιο ορυμαγδό περί της επικινδυνότητας της πανδημίας και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν..

Χθες!

Η θέση μας και η πρόταση μας προς του αρμόδιους είναι να συμπεριληφθούν στα έκτακτα μέτρα και όσοι κρατούμενοι εκτίουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης έως 10 ετών με γνώμονα το υπέρτατο αγαθό, το οποίο πλήττεται εσχάτως και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, την υγεία.

Ως εκ τούτου ζητάμε από τις Αρχές της χώρας και τους αρμόδιους να επανεκτιμήσουν την επαχθή κατάσταση και να υιοθετήσουν την πρόταση μας, η οποία και είναι στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης της πραγματικής ανάγκης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, χωρίς να υφίσταται αντικειμενικός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Άλλωστε αυτό δοκιμάστηκε με προηγούμενους ευμενέστερους νόμους μέχρι το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό απαιτεί το συνταγματικά αναγνωρισμένο κοινωνικό κράτος δικαίου, το οποίο θέτει ως κυρίαρχο μέλημα του την προάσπιση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων προεξάρχοντος του φυσικού αγαθού της υγείας. Η επίλυση του προβλήματος δεν αφορά μόνο τους εμπλεκόμενους με τη Δικαιοσύνη αλλά ολόκληρη την κοινωνία, μέρος της οποίας αποτελεί και η κοινωνία των φυλακών έχουσα τα ίδια δικαιώματα με όλους μας με βάση την κυρίαρχη αρχή της ισότητας, η οποία και ξεχωρίζει τα έλλογα όντα από τα λοιπά.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020, 17:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει