Αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Λέσβου για το Αννόβερο της Γερμανίας 116 πρόσφυγεςΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, 14:06

Συνολικά 116 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 30 οικογένειες με παιδιά προερχόμενοι από το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Ιράκ αναχώρησαν σήμερα Τετάρτη με πτήση τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας.

Πρόκειται για την πρώτη απευθείας πτήση από νησί του Αιγαίου σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η πρώτη αυτή απευθείας πτήση από τη Λέσβο για το Αννόβερο πραγματοποιείται σε συνέχεια της συμφωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η συμφωνία αυτή προβλέπει τη μετεγκατάσταση συνολικά 1.553 προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, έχουν αναχωρήσει για τη Γερμανία, 449 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Η πτήση αυτή είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας των γερμανικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και η πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και με άλλες ελληνικές αρχές. Ιδιαιτέρως υποστηρικτικοί ήταν επίσης ο ΔΟΜ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάσταση σε θέματα ασύλου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και στην Ελλάδα συνολικά απαιτεί την αλληλεγγύη της Ευρώπης και μία δίκαιη κατανομή των βαρών εντός της ΕΕ. Για το λόγο αυτό συμμετέχουν κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη στην υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που υποδέχτηκε η Γερμανία από την Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2020 για ανθρωπιστικούς λόγους ανέρχεται σε 1.677. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αποφασίσει από τον Μάρτιο του 2020 να αναλάβει τη φιλοξενία 243 άρρωστων παιδιών και των στενών συγγενών τους από την Ελλάδα στο πλαίσιο μίας ευρωπαϊκής επιχείρησης βοήθειας. Η υποδοχή της ομάδας αυτής έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Εκτός των 243 άρρωστων παιδιών και των οικογενειών τους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ανέλαβε και την φιλοξενία 150 ασυνόδευτων ανηλίκων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στη σημερινή αναχώρηση από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης παρέστη και ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Η αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αφορά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί η χώρα μας μόνη της, και ειδικά τα πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν δυσανάλογο βάρος. Η αποσυμφόρηση των νησιών ήταν προτεραιότητα για την κυβέρνηση και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα καθώς 116 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο κατευθείαν στην Γερμανία. Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου, την Ελληνική Αστυνομία που συνεργάστηκαν γι’ αυτή τη μεταφορά. Μεταφέρουμε συνολικά 1.553 αναγνωρισμένους πρόσφυγες και για πρώτη φορά η Ευρώπη δέχεται από την Ελλάδα αναγνωρισμένους πρόσφυγες, και αυτό είναι μία πολύ μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί και είναι έμπρακτη. Η χώρα μας θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δίνοντας άσυλο σε αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται, αλλά δεν θα αποτελέσει την πύλη εισόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους λαθροδιακινητές».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021, 14:06Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει