Ανεξ. Δημοτικοί Σύμβουλοι: Πρέπει όλοι να δώσουμε δυνατό μήνυμα απέναντι σε φωνές μίσους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Λίγες μέρες μετά την συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η αντιμετώπιση του οποίου είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον και την φυσιογνωμία της Ευρώπης, μιας συμφωνίας δύσκολης στην εφαρμογή της όπως και στα όρια των διεθνών συμβάσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρισκόμαστε επί των τύπων των ήλων.

Η χώρα μας πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, έχοντας απέναντι τόσο τους συσχετισμούς και τις ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη, που μάλιστα ενισχύονται με απάνθρωπες τυφλές επιθέσεις φονταμεταλιστικών μορφωμάτων (όπως η πρόσφατη στις Βρυξέλες), όσο και παίρνοντας υπόψη την ιστορία της. Μιας ιστορίας που από τον Ξένιο Δια, τον ξεριζωμό ελλήνων που έγιναν πρόσφυγες στην μικρασιατική καταστροφή και βρέθηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τη προσφυγιά συμπατριωτών μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου ή ακόμα και των ελλήνων γκασταρμπάϊτερ που μετανάστευσαν στην Γερμανία για ένα καλύτερο αύριο είναι γεμάτη από ανθρώπινο πόνο, αλλά και συμπόνια για τον αδύναμο και κατατρεγμένο.

Και αυτή την φορά πρέπει όλοι να δώσουμε δυνατό μήνυμα απέναντι σε φωνές μίσους. Μέρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι αναμενόμενο και λογικό να αποτελεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Σε ότι αφορά τους ΟΤΑ, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων επιδεικνύοντας σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία τον ανθρωπισμό που ούτως ή άλλως πρέπει να δείχνουν οι Αρχές που αντιλαμβάνονται το διαμορφωμένο περιβάλλον και παράλληλα βρίσκονται δίπλα στον πολίτη.

Ειδικότερα για τον Δήμο Βόλου, μιας πόλης που έχει ζήσει στο πετσί της την προσφυγιά και μπολιάστηκε με αυτή, η εξεύρεση χώρων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο παζαρέματος με την κεντρική εξουσία προκειμένου να διευκολυνθεί η παραμονή των προσφύγων εδώ. Θεωρούμε πως κάθε δημοτική αρχή που σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες θα έπρεπε να προσανατολίζεται σε λύσεις που δεν θα γκετοποιούν τους ανθρώπους αυτούς σε χώρους διαμονής εντελώς απομονωμένους αλλά αντίθετα σε λύσεις που θα ανοίγουν δρόμους ενσωμάτωσης τους και αρμονικής συνύπαρξης τους με την τοπική κοινωνία για όσο χρόνο απαιτηθεί να φιλοξενηθούν και παράλληλα θα αφήνουν και υποδομή για κοινωνική πολιτική στο μέλλον.

Ως δημοτική ομάδα, παρουσιάσαμε μια τεκμηριωμένη πρόταση που δυστυχώς δε δόθηκε η δυνατότητα να αναλυθεί μέσα σε ένα συμβούλιο που όλοι πια γνωρίζουν πως και αν λειτουργεί. Επανερχόμαστε λέγοντας πως εκτός από τον χώρο ή χώρους που θα πρέπει να εξευρεθούν πληρώντας όλες τις προδιαγραφές για μια αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς αποκλεισμούς, κομβικό ρόλο παίζει η οικονομική διαχείριση των πόρων που θα κατευθυνθούν για τον σκοπό αυτό. Στην πρόταση μας σχετικά με τους φορείς που πρέπει και μπορούν να εμπλακούν στην περιοχή μας, υπήρχε το στοιχείο της αποτελεσματικότητας αλλά κυρίως της αξιοπιστίας και της χρηστής διαχείρισης. Μόνο η συνδιαχείριση με φορείς όπως αυτοί που προτείναμε , υπό την εποπτεία του Δήμου και της Περιφέρειας ( παρουσία που θα βοηθήσει στο συνολικό σχεδιασμό) μπορεί να διασφαλίσει την αποτροπή εμπορευματοποίησης του δράματος των προσφύγων. Σε αυτή τη Δημοτική Αρχή δεν εμπιστευόμαστε αποκλειστική διαχείριση δημοσίου χρήματος χωρίς κανέναν έλεγχο.

Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η επίσημη πολιτεία. Αν αληθεύουν δημοσιεύματα και αναφορές περί επικοινωνίας υφυπουργού αλλά και άλλων αρμοδίων φορέων με τον υπόδικο και σε αργία Α.Μπέο, έναν άνθρωπο που δεν εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή τίποτα θεσμικά στον Δήμο Βόλου, προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα αυτό, τότε πρόκειται για θεσμικό και νομικό ατόπημα. Καταλαβαίνουμε την κόπωση,τα ξενύχτια και την αγωνία θεσμικών παραγόντων για άμεσες λύσεις, αλλά μια κυβέρνηση που έχει ως σημαία της την κάθαρση και τον ανένδοτο απέναντι στην διαφθορά, δεν μπορεί να αναγάγει σε ισότιμους συνομιλητές εξωθεσμικούς με σοβαρές εκκρεμότητες με την δικαιοσύνη. Ανθρώπους που είναι η απεικόνιση του πλέον ‘’παλιού΄΄ και της «θολής» Ελλάδας. Δεν το έχει ανάγκη.

Ούτως η άλλως, ιδιαίτερα για το προσφυγικό, αυτή η δημοτική αρχή δεν μας έχει δείξει την αποστασιοποίησή της από φαινόμενα και συμπεριφορές που βοηθούν στον εκφασισμό της κοινωνίας. Και φυσικά το μοναδικό μέλημα της Δημοτικής Αρχής είναι το πρόβλημα του σε αργία Δήμαρχου, που ενόψει της δίκης του, επιθυμεί να είναι στην επικαιρότητα δείχνοντας ότι είναι ικανός να συνομιλεί με θεσ
μούς ως ΄΄Δήμαρχος΄΄ προκειμένου να ωραιοποιήσει την δημόσια εικόνα του.

Αναλογιζόμενοι τέλος την πιθανότητα το προσφυγικό πρόβλημα να έχει διάρκεια, δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε ενεργά, μαζί με τις εθελοντικές συλλογικότητες και τους φορείς , αυτούς δηλαδή που θα επιφορτιστούν εντέλει με το έργο της ανακούφισης και της ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού, υπό την αιγίδα του νόμιμου Δήμου και μακριά από την λογική της ευκαιρίας για άλλη μία ακόμη <<οικονομική συναλλαγή>> .

Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι

Ελένη Ανδρέου Μεικοπούλου
Ιάσων Αποστολάκης
Κώστας Γαργάλας
Ματθαίος Δραμητινός
Φωτεινή Κοκκινάκη
Ιωάννης Μολοχίδης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει