«’Ανθρωποι σας αγάπησα» – Ύστατος χαιρετισμός στον Παλαιολόγο Θεολόγου από τον Πάνο Σκοτινιώτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ το συλλυπητήριο μήνυμα του πρώην δημάρχου Βόλου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με βαθιά συγκίνηση και οδύνη αποχαιρετούμε τον Παλαιολόγο Θεολόγου. Ξεκίνησε από τα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας και έζησε μια γεμάτη, δημιουργική ζωή. Διακεκριμένος ζωγράφος, με μεγάλη ευαισθησία και πανελλαδική καταξίωση. Αγωνιστής, με συνέπεια στις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες του, έστω και αν αυτές έρχονταν σε αντίθεση με την κομματική ορθοδοξία. Ενεργός πολίτης, με μεγάλη αγάπη και διάθεση προσφοράς για τον τόπο του, ιδιαίτερα τη Νέα Ιωνία. Και πολύτιμος φίλος, που πάντα με αγάπη, πολλές φορές και με σκωπτική διάθεση, θα έλεγε και τον καλό του λόγο και την κριτική του παρατήρηση.

Αισθάνομαι τυχερός γιατί, ως δήμαρχος Βόλου, μου έλαχε η ξεχωριστή τιμή να αποδεχθώ, στις 29 Μαΐου 2013, μια σπουδαία δωρεά του Παλαιολόγου προς τον Δήμο. Τριάντα πέντε (35) πίνακες ζωγραφικής μεγάλων διαστάσεων, που αντιπροσωπεύουν την έγκυρη, προσωπική καλλιτεχνική γραφή του, στην οποία αποτυπώνονται οι βιωματικές εμπειρίες και οι εναγώνιες αναζητήσεις του μιας ολόκληρης ζωής. Οι πίνακες αυτοί, που επιλέχθηκαν με σύμφωνη γνώμη του ζωγράφου και με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Δραντάκη, αποτελούν μόνιμη έκθεση έργων τέχνης σε χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Νέας Ιωνίας.

Κρατούμε, ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, λίγα από τα λόγια του Παλαιολόγου στη λιτή και συγκινητική εκείνη εκδήλωση: «Όπως αντιλήφθηκα τον ρόλο που θα έπαιζα σε αυτή τη ζωή, έτσι κινήθηκα. Την προσπάθεια αυτή την αφιερώνω στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Πολλοί έλεγαν, από τότε ακόμη που ήμουν παιδί, ότι δεν ήμουν στα καλά μου να τρέχω από μικρός στους δρόμους με όλες τις καιρικές συνθήκες για να ζωγραφίσω. Δεν ξέρω αν είχαν δίκιο, αλλά μερικά πράγματα δεν γίνονται αν είσαι πολύ καλά». Και πιο κάτω: «Τα ζωγραφικά έργα ή δείχνουν από μόνα τους και συγκινούν ή όσες επεξηγήσεις και να δώσεις, δεν έχει σημασία. Να είστε σίγουροι ότι σας αγάπησα, με αγαπήσατε και αγάπησα όλους τους ανθρώπους και θα ήθελα να γραφτεί κάπου ότι «άνθρωποι σας αγάπησα».

Καλό σου ταξίδι, Παλαιολόγε, και καλή αντάμωση με την αγαπημένη σου σύντροφο, την Τούλα, που υπήρξε ανεκτίμητο στήριγμά σου σε όλη σου τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στον Παναγιώτη και την οικογένειά του, και σε όλους τους συγγενείς, φίλους και συντρόφους σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει