Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το Tier II της Πειραιώς


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020, 11:53

Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς, με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να τοποθετείται κοντά στο 6% (low 6% area). Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5,5%.

Η διοίκηση της Πειραιώς ξεκίνησε επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο τη Δευτέρα, μία διαδικασία που “έτρεξαν” οι έξι τράπεζες-ανάδοχοι της έκδοσης, και όπως αναμενόταν αποφάσισε σήμερα να βγει στις αγορές δεδομένου ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές και η ζήτηση για τον τίτλο (όπως αποτυπώθηκε από το ενδια΄φεροπν των επενδυτών κατά το roadshow στη βρετανική πρωτεύουσα) αναμένεται να είναι ισχυρή.

Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura.

Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, ενώ αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 από την Moody’s και CCC από την S&P.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσό που θα αντληθεί για χρησιμοποιηθεί για εταιρικούς και χρηματοδοτικούς σκοπούς του ομίλου. Η Πειραιώς θα μπορέσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε υπό το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένεται να δοθεί και ένα θετικό σήμα από τους οίκους αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται πως χθες η Moody’s έδωσε εύσημα για την έκδοση Tier II της Alpha Bank τονίζοντας ότι το ομόλογο προσθέτει περίπου 105 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) και ανοίγει το δρόμο για να καλυφθεί ο στρατηγικός στόχος της βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της ποιότητας ενεργητικού το 2020.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το Tier II που εξέδωσε η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, μετά και την πολύ επιτυχημένη έκδοση της Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα η οποία “πέτυχε” επιτόκιο 4,25%.

Σημαντικό στήριγμα σε αυτήν την προσπάθεια της Πειραιώς αποτελεί και η συνεχιζόμενη “δίψα” των επενδυτών για τις ελληνικε΄ς αποδόσεις, η οποία έχει φέρει την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά και μία ανάσα από το 1%.

Υπενθυμίζεται, πως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €400 εκατ., (10NC5),  με επιτόκιο 9,75%. Αυτή ήταν και η πρώτη δημόσια έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 που πραγματοποίησε ελληνική τράπεζα από το 2008. 

Το συνολικό βιβλίο προσφορών είχε διαμορφωθεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σήμερα το επιτόκιο έχει υποχωρήσει σημαντικά και διαμορφώνεται στο 7,32% στη 10ετία (πτώση 25%) και στο 5,37% στην 5ετία.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει