Ανοιχτά όλα τα σενάρια για επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020, 13:31

Στο τραπέζι του υπουργού Οικονομικών βρίσκονται όλα τα σενάρια για επέκταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, όπως η μείωση ενοικίων κατά 40%, η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων αλλά και η παροχή πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε πως «έχουμε  ρευστότητα ύψους 34,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία για να καλύψουμε τις όποιες ανάγκες προκύψουν από την συνέχιση της κρίσης του κορονοϊού».

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ανέρχονται σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη “δόση” του ESM)

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και οικονομική στήριξη των πολιτών για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Όταν ρωτήθηκε εάν οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, το εμβόλιο για τον κορονοϊό όταν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα ή θα υπάρξει κάλυψη του κόστους από το δημόσιο, απάντησε πως η χώρα έχει εξασφαλισμένους πόρους ώστε να βοηθήσει και την οικονομία και την κοινωνία και «εάν χρειαστεί το υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Από το ίδιο μαξιλάρι ρευστότητας θα πληρωθούν και όλα τα αναδρομικά των συνταξιούχων το συντομότερο δυνατό, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, βάσει της απόφασης του ΣτΕ όσο και του δημοσίου, βάσει της αναμενόμενης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αν και υπάρχουν σενάρια για πληρωμή δυο ταχυτήτων (για συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) εντός τους έτους ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν μαζί και τα αναδρομικά που αφορούν στις κυρίες συντάξεις του δημοσίου.

Όσον αφορά στο νέο πακέτο ελαφρύνσεων σε φόρους και εισφορές ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μόλις κλείσει η παρένθεση των εκτάκτων δαπανών λόγω κορονοϊού θα μπορούν να υλοποιηθούν και τα σχέδια για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020, 13:31

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει