ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κανένα εργοστάσιο κλειστό! Δικαίωση των αιτημάτων των απεργών εργαζομένων της ΒΙΣ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Παρασκευή 25/9/15 ο ιδιοκτήτης της ΒΙΣ Φιλίππου ανακοινώνει την οριστική παύση λειτουργίας του τμήματος Χαρτοποιίας. Οι 31 εργαζόμενοι στο τμήμα μαθαίνουν ότι σε λίγο καιρό θα βρεθούν άνεργοι. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του ΕΚΒ δηλώνει «αιφνιδιασμένη», μιας και είχε εμπιστευθεί τις υποσχέσεις του Φιλίππου περί «αναπτυξιακού – εκσυγχρονιστικού πλάνου» για την επιχείρηση. Βουλευτές καλούνται να «ευαισθητοποιηθούν» γύρω από το «δράμα» των υπό απόλυση εργαζομένων, ενώ πρώτα έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να συνθλίψουν το υποτυπώδες νομικό οπλοστάσιο υπεράσπισης του κόσμου της εργασίας απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία.

Να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Μπροστά στην ασυδοσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου δεν αιφνιδιάζεται κανείς! Η επιχείρηση της ΒΙΣ έχει ενταχθεί σε όμιλο επιχειρήσεων της ΦΑΓΕ του οποίου ο ισολογισμός εμφανίζει καλπάζοντα κέρδη και αύξηση ταμειακής ρευστότητας. Εδώ και καιρό ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζομένων εξέφραζαν την ανησυχία τους για το μέλλον του εργοστασίου αναφορικά με τη συνέχιση της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλλει ο ιδιοκτήτης της ΒΙΣ από το 2012, το καθεστώς των διαθεσιμοτήτων και της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων.

Οι τακτικές υποχωρήσεις στα αντεργατικά μέτρα, όπως αυτό της εκ περιτροπής εργασίας, και οι πολιτικές της ήπιας οδού των συνδιασκέψεων και των ανακοινώσεων αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά πως δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τον κυκεώνα της εργασιακής εκμετάλλευσης και της απληστίας του κεφαλαίου.

Η ΒΙΣ δεν κλείνει λόγω οικονομικής ύφεσης και αδυναμίας διατήρησής της από τον όμιλο, αλλά γιατί αυτό επιβάλλουν η αρχή της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης οικονομίας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας! Η εργατική τάξη του Βόλου έχει ζήσει στο πετσί της το κλείσιμο εργοστασιακών μονάδων, που παρουσιάζονταν ζημιογόνες, ορισμένες εκ των οποίων (βλ ΚΟΝΤΙ) μετά από λίγο καιρό μεταφυτεύονται σε χώρες των Βαλκανίων που επιτρέπουν αύξηση κερδών στη βάση της μεγαλύτερης εργασιακής εκμετάλλευσης. Οι προθέσεις του ιδιοκτήτη της ΒΙΣ, Φιλίππου, δεν ήταν ποτέ θολές! Την πραγματικότητα της εργασιακής εκμετάλλευσης θολώνουν οι φακοί που φοράνε όσοι πιστεύουν πως υπάρχει μπέσα στις δεσμεύσεις των εργοστασιαρχών και γενικά στις καλές προθέσεις μιας χούφτας πλουσίων που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τους. Γι τον εργασιακό μεσαίωνα και το κλείσιμο των εργοστασίων ευθύνονται όσοι ψηφίζουν αντεργατικούς νόμους και μνημόνια και στη συνέχεια σπεύδουν να δηλώσουν ξεδιάντροπα τη λύπη τους για τις απολύσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, Χ.Α. και κάθε πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται την ύπαρξη της Ε.Ε. και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου που υπηρετεί).

Τα εργοστάσια δε χρειάζονται αφεντικά για να δουλέψουν! Χρειάζονται εργατική δύναμη! Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να πάρουμε στα χέρια μας την παραγωγή, να κερδίσουμε τον πλούτο που παράγουμε και να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν τόσα χρόνια! Κανένα εργοστάσιο να μη μείνει κλειστό, κανένας απολυμένος! Να δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχειά της επιχείρησης της ΒΙΣ μέχρι την δικαίωση των αιτημάτων των απεργών εργαζομένων! Χαιρετίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΒΙΣ και δηλώνουμε τη στήριξή μας! Μόνη λύση η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με όργανα πάλης που να εκφράζουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει