«Αντιμέτωπη με φτωχοποίηση η Τουρκία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, 15:46

Ως δυσοίωνο περιέγραψε το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού ο Τούρκος οικονομικός αναλυτής Μουσταφά Σονμέζ, ενώ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν, επιζητά εναγωνίως συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «ακόμα και με το ενδεχόμενο πολιτικών παραχωρήσεων»

«Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει πολύ υψηλή ανεργία, απότομη ύφεση, μείωση εισοδημάτων, φτωχοποίηση και κοινωνικές αναταραχές» προέβλεψε συγκεκριμένα ο Μουσταφά Σονμέζ μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση 50 με 60% της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Σονμέζ.

Όπως τονίζει, 1,5 κατ. άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τους ηλικιακούς περιορισμούς κι άλλο 1,5 εκατ. από τα καταστήματα που έκλεισαν από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών και ήδη υπήρχαν 4,5 εκατ. άνεργοι. Το ποσοστό ανεργίας στη γείτονα αγγίζει το 30%.

«Η τουρκική λίρα υποτιμάται συνέχεια, έχει φτάσει το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου. Τους επόμενος 12 μήνες πρέπει να αποπληρωθεί χρέος 170 δισεκ. Δολαρίων και φεύγουν επενδυτές» σημείωσε.

Ο οικονομολόγος ξεκαθαρίζει ότι η δύση του ΔΝΤ δεν είναι εύκολη περίπτωση για την τουρκική κυβέρνηση. «Σε περίπτωση χρηματοδότησης το ΔΝΤ απαιτεί στενή παρακολούθηση της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Ερντογάν δε θέλει να μπει σε μια τέτοια σχέση με το Ταμείο».

«Ο Ερντογάν προσπαθεί, δεν χάνει τις ελπίδες του, ψάχνει τρόπο με ιδιωτικές συνομιλίες με τον Τραμπ ακόμα και με ενδεχόμενο πολιτικών παραχωρήσεων» αναφέρει.

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 1 Μαΐου 2020, 15:46

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει