Αντιρατσιστικό δρώμενο στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Βόλου (Μόζας)
«Διαφορετικά χρώματα, ένας κόσμος», από την Κινητή Μονάδα Βόλου της ΑΡΣΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Τη Δευτέρα 20/3/2017 και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, διοργανώθηκε από την Κινητή Μονάδα Βόλου της ΑΡΣΙΣ εκδήλωση για τα παιδιά του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων του Βόλου (Μόζας), με τη συμμετοχή του μουσικού συνόλου κρουστών «Caracatu».
Τα παιδιά έστειλαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο μήνυμα για ισότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας, μέσα από ομαδική ζωγραφιά πάνω σε ύφασμα με το σύνθημα “Διαφορετικά χρώματα, ένας κόσμος”, που αναρτήθηκε στον προαύλιο χώρο, όπου ακολούθησε και το μουσικό δρώμενο.
Με την είσοδο τους οι Caracatu παρέσυραν μικρούς και μεγάλους που χόρεψαν με κέφι στο ρυθμό τους, δίνοντας ιδιαίτερο χαρακτήρα στην εκδήλωση και το δικό τους στίγμα στο μήνυμα κατά του Ρατσισμού.
Η εκδήλωση έκλεισε με γευστικό τρόπο χάρη στην προσφορά εδεσμάτων από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Μαγνησίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων έχει καθιερωθεί να εορτάζεται την 21η Μαρτίου από το 1966, σε ανάμνηση των 69 θυμάτων της επίθεσης σε ειρηνική διαδήλωση κατά των νόμων του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική την 21η Μαρτίου 1960. Η ιστορία έχει δείξει ότι η έννοια της διάκρισης και του ρατσισμού μπορεί να λάβει πολλές μορφές και είναι πολύ πιο κοντά μας απ’ όσο φανταζόμαστε. Η παιδεία, η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά του ρατσισμού, που είναι κατ’ αρχήν μία μάχη προσωπική καθενός με τον εαυτό του, προς την αποδοχή της διαφορετικότητας, ως στοιχείο που καθιστά κάθε άνθρωπο ξεχωριστό αλλά καθ’ όλα ίσο με τον συνάνθρωπό του.
Από το Σεπτέμβριο του 2016, η Κινητή Μονάδα Βόλου της ΑΡΣΙΣ προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Βόλου και Τρικάλων, με στόχο την ψυχοπαιδαγωγική τους φροντίδα, καθώς και σε ενήλικες με απώτερο σκοπό τη ψυχολογική τους στήριξη και ψυχοκοινωνική τους επανένταξη. Μέσα από εργαστήρια, τα παιδιά μπορούν, προστατευμένα, να παίζουν, να ζωγραφίζουν και να συμμετέχουν σε διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν: ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αναγνώριση και διασύνδεση των ασυνόδευτων ανηλίκων, εκμάθηση ελληνικών σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ομάδα στήριξης γυναικών σε μητέρες όλων των ηλικιακών ομάδων, πρόγραμμα συναισθηματικής αγωγής παιδιών, ομάδες δημιουργικής απασχόλησης και μερική κάλυψη υλικής βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης για τα παιδιά (π.χ. ένδυση, φάρμακα, σχολικά είδη κλπ.).
Οι δράσεις της Κινητής Μονάδας υλοποιούνται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) και χρηματοδοτούνται από την ΕE, στο πλαίσιο του προγράμματος PROSVASIS (Agreement symbol: GRC01/2017/0000000102).