Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ περί παραβιάσεων της συνθήκης Open Skies


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020, 19:17

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφότου ενημερώθηκε επίσημα από την αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα για την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη Open Skies (Ανοιχτοί Ουρανοί), αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τη συνθήκη για τη στόχευση των δικών της εξοπλισμών υψηλής ακριβείας είναι ανυπόστατοι, όπως και ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις τελεσιγραφικές απαιτήσεις των ΗΠΑ σε σχέση με τη συνθήκη.

«Παρουσιάζεται και μια νέα κατηγορία σύμφωνα με την οποία η Ρωσία «αξιοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει κατά την εφαρμογή της συνθήκης για τις κρίσιμης σημασίας υποδομές των ΗΠΑ στην Ευρώπη, για τη στόχευση των δικών της εξοπλισμών υψηλής ακριβείας», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωση του. «Και αυτό το ισχυρίζεται η πλευρά -συνεχίζει η ανακοίνωση- η οποία επέμενε ευθύς εξαρχής ότι πρέπει να είναι ανοιχτοί οι ουρανοί για τα αεροσκάφη που πραγματοποιούν πτήσεις παρατήρησης σε όλη την επικράτεια της χώρας που έχει συνυπογράψει τη συνθήκη (πρωτίστως της ΕΣΣΔ και εν συνεχεία της Ρωσίας)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Συνιστούμε στην Ουάσιγκτον να κοινοποιήσει τον πλήρη κατάλογο των ρωσικών μονάδων, τις οποίες έχουν φωτογραφίσει τα τελευταία χρόνια. Κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων μας που απορρέουν από τη συνθήκη Open Skies, η Ρωσία ενεργούσε αυστηρά στο πλαίσιο των διατάξεων της και οι Αμερικανοί συνάδελφοι μας δεν είχαν προβάλει προς εμάς καμία απαίτηση. Είναι προφανές, ότι τώρα, νιώθοντας ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη επιχειρημάτων για να δικαιολογήσουν τις ενέργειές τους, οι εχθροί της συνθήκης Open Skies αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν την ανυπόστατη αυτή θέση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2020, 19:17

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει