Αν η Ελλάδα παίξει σωστά, θα βγει πολύ κερδισμένη

ΑΡΘΡΟ του Σταύρου Λυγερού

ΜΕ ΠΥΚΝΑ σύννεφα πολέμου μπαίνει στη ζωή μας ο Σεπτέμβριος του 2013. Η πρωτομηνιά βρίσκει τον ελληνικό λαό να είναι σφόδρα αντίθετος (όπως και ο αγγλικός και ο αμερικανικός και ο γερμανικός) με την… προμελετημένη λοβοτομή στη Συρία. Βρίσκει όμως και την ελληνική κυβέρνηση να… κορυβαντιά πως η Ελλάδα κατέχει δεσπόζουσα γεωπολιτική θέση στην περιοχή του πολέμου, όπως και πως είναι το νούμερο ένα θέμα στις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου!..

ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΟΙ αναγνώστες μας, ο κυρ Γιώργης από την Κρήτη και ο καπετάν Ανδρέας από τον Γράμμο, αλλά μαζί τους και ο κάθε απλός Ελληνας πολίτης, ρωτάνε, με το δίκιο τους: Πώς αξιοποιείτε, εσείς κύριοι του Μεγάρου Μαξίμου, αυτά τα δύο μέγιστα πλεονεκτήματα; Τι αντάλλαγμα ζητάτε για τις στρατιωτικές «διευκολύνσεις»; Ποια απάντηση δώσατε στον αυταρχικό Σόιμπλε για το «φερμπότεν» του στο «κούρεμα»;

ΕΚΕΙΝΟ που βλέπει αυτές τις μέρες ο κυρ Γιώργης από την Κρήτη είναι πως οι Αμερικανοί φίλοι μας μπαινοβγαίνουν, με πλοία και αεροπλάνα, στη βάση της Σούδας χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, σαν να είναι χωράφι τους. Και εκείνο που εξοργίζει τον καπετάν Ανδρέα από τον Γράμμο είναι πως η φράου Μέρκελ εξαγγέλλει «τρίτα πακέτα» για την Ελλάδα, χωρίς να ενημερώνει (ούτε για τα μάτια του κόσμου) τον Ελληνα πρωθυπουργό! Ούτε ο επιστάτης της να ήταν!..

ΚΑΙ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ αμφότεροι (ενενηντάρηδες καθώς είναι σήμερα) πως οι δικτατορίες, του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη, είχαν «συμπέσει» (τρόπος του λέγειν!) με δύο κορυφαία πολεμικά γεγονότα εκείνου του καιρού στη Μεσόγειο: Τον πόλεμο των «Εξη Ημερών» του 1967 και τον πόλεμο του «Γιομ Κιπούρ» του 1973. Και στους δύο αυτούς πολέμους του Ισραήλ κατά της Αιγύπτου οι Αμερικανοί ήθελαν να έχουν εξασφαλισμένες τις ελληνικές βάσεις της Σούδας και της Ελευσίνας.

ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ μπορούν να μαντέψουν σήμερα ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτού του χειρουργικού σοκ στη Συρία – αν τελικά γίνει. Οπως ελάχιστοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε και από ποιους και χάριν ποίων σχεδιάστηκε και ποιοι έριξαν τα χημικά. Απέβλεπαν σε οικονομικές οι συνέπειες, όπως η ήδη ραγδαία άνοδος των τιμών καυσίμων; Απέβλεπαν σε χρηματιστηριακή κρίση μακράς διαρκείας; Απέβλεπαν σε εντυπωσιακή αλλαγή του χάρτη της Μεσογείου; Σε άνοιγμα πυρηνικών λογαριασμών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν; Ή μήπως σε βαθμιαία πόλωση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αφού ήδη Ρωσία και Κίνα πέρασαν στην αποκεί πλευρά; Αλλά ας έλθουμε στα δικά μας:

– Μήνας εθνικών και πολιτικών περιπετειών είναι για τη δόλια πατρίδα ο Σεπτέμβριος. Τέτοιες μέρες, στις 2 Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ., εισέβαλαν στην Ελλάδα οι Βάρβαροι Πέρσες. Και τότε ακολούθησαν οι μεγάλες νίκες του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, των Πλαταιών…

– Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 ξέσπασε επί Οθωνα η επανάσταση Καλλέργη – Μακρυγιάννη για το Σύνταγμα. Και τότε ακολούθησε η επιβολή του, καθώς και τρεις ακόμη επαναστάσεις.

– Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1866 ξέσπασε η κρητική επανάσταση. Και τότε ακολούθησε η ένωση της Κρήτης, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Βενιζέλο…

– Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ της «Αλλαγής» και έφερε τα επάνω κάτω στη χώρα. Κυβέρνησε κάπου 20 χρόνια, αμφισβητήθηκε από το ίδιο του το κόμμα, αρρώστησε, παραιτήθηκε και σήμερα ο γιος του Γιώργος, ο διάδοχός του Σημίτης και ο νέος αρχηγός Ευάγγελος Βενιζέλος γιορτάζουν από κοινού την επέτειο του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που Ελλάδα, πνιγμένη σε δημόσιο χρέος 321 δισεκατομμυρίων, πληρώνει στους «ευεργέτες» της 12 δισ. τον χρόνο σε τοκοχρεωλύσια…

– Τέλος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997 η Αθήνα κέρδισε τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών του 2004, με αποτέλεσμα να γράψει η Ελλάδα μια από τις λαμπρότερες σελίδες της νεώτερης ιστορίας της. Ασχετα με το τι επακολούθησε αμέσως μετά, όταν η χώρα άρχισε να βυθίζεται σε μια από τις χειρότερες κρίσεις…

– Σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου του 2013, κρεμασμένη σαν ζητιάνα στο ΔΝΤ και στις Βρυξέλλες, αιωρείται και πάλι σε ένα επικίνδυνο κενό που οδηγεί ή προς τα κάτω, πολύ χαμηλά, ή προς τα επάνω, πολύ ψηλά, όπως και όλες οι προηγούμενες περιπέτειες. Μακάρι να είχε μια ενωμένη πολιτική ηγεσία που θα την έβαζε δυνατά στο παιγνίδι της Μεσογείου και θα κέρδιζε τα περισσότερα. Μακάρι να είχε έναν Βενιζέλο να πετύχει συνθήκη σαν εκείνη των Σεβρών. Αλλά…

ΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ όλα μαύρα… Ισως κάτι καινούργιο να φανεί. Η ιστορία διδάσκει ότι όλο και κάτι καινούργιο φαίνεται σε δύσκολες ώρες…

Πηγή – Real.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει