«Αν μπορώ εγώ τότε μπορείτε να το κάνετε κι εσείς»Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2020, 07:54

Η αντίστροφη μέτρηση για την καταπολέμηση του Covid-19 άρχισε χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου από τη Μεγάλη Βρετανία, τη χώρα με τους 61.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Ήδη η βρετανική κυβέρνηση προμηθεύτηκε 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που αφορά την πρώτη φάση για τον εμβολιασμό γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους.

Ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε είναι μία 90χρονη γυναίκα, ονόματι Μάργκαρετ Κίναν, η οποία μόλις λίγες μέρες πριν από τα γενέθλιά της έκανε το εμβόλιο και μάλιστα προέτρεψε τους συμπολίτες της να το κάνουν και οι ίδιοι. «Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς», είπε η κυρία Κίναν.

Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένονται ακόμα 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του Covid-19 στη Βρετανία. Χθες, πρώτη ημέρα των εμβολίων στη χώρα, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εμβολιασμοί.

Ποιοί θα εμβολιαστούν

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός,

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1, εκείνοι που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι οι εξής:

1. Τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)

2. Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμής (1,5 εκατ)

3.  Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2.2 εκατ.)

4. Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)

5. Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)

6. Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα

7. Άτομα ηλικίας άνω των 60 (3,7 εκατομμύρια)

8. Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)

9. Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παρακολουθεί τον εμβολιασμό

Τα άτομα ηλικίας 16 έως 49 ετών: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1.

Τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Όσον αφορά τις εγκύους: Προς το παρόν, δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός κατά του Covid-19 για τις εγκύους καθώς δεν υπάρχουν ασφαλή δεδομένα. Επίσης, ούτε η γυναίκα που ενδέχεται να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες επιτρέπεται να κάνει το εν λόγω εμβόλιο. Από το εμβόλιο εξαιρούνται και οι θηλάζουσες μητέρες.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει