Απάντηση Δήμου Ρήγα Φεραίου στα «πυροτεχνήματα» Πάσχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Αποφύγαμε κάθε δημόσια τοποθέτηση μέχρι σήμερα όσες φορές ο κ. Πάσχος με ανυπόστατες κατηγορίες, ύβρεις και «πυροτεχνήματα» καταφέρονταν κατά της Δημοτικής Αρχής με στόχο να σταθεροποιήσει την ευάλωτη θέση του ως «επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας», θεωρώντας ότι η δημόσια αντιπαράθεση δεν βοηθάει στη λειτουργία του Δήμου και δε δίνει λύση στα προβλήματα των Δημοτών.

Επειδή όμως όταν πετάς «λάσπη στον ανεμιστήρα» γνωστή τακτική του εν λόγω κυρίου, κάτι μπορεί να μείνει και ίσως θεωρηθεί αδυναμία μας η μη απάντηση στις ανυπόστατες κατηγορίες, αποφασίσαμε να βγούμε δημόσια και να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Πάσχου μετά την επανεμφάνιση της πρώην Δημάρχου στο προσκήνιο (ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ότι παραμένει επικεφαλής του ψηφοδελτίου της μείζονος αντιπολίτευσης, επίσκεψη στο υπό κατασκευή σχολείο ΕΠΑΛ κλπ), κατανοώντας επίσης ότι αισθάνεται «ξένος και φιλοξενούμενος» στην ομάδα μειοψηφίας, του δηλώνουμε ότι δεν είναι δικιά μας ευθύνη η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Επειδή πολύ «ντόρος» έγινε με το «τελευταίο χαρτί» του κ. Πάσχου σχετικά με την καταγγελία στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ας εξετάσουμε τα «επίμαχα» σημεία ένα ένα.

1. Καταρχήν διαπιστώνουμε ότι ενώ εδώ και ένα χρόνο διατυμπάνιζαν ότι παραλάβαμε «πλεόνασμα» 1.200.000€ στο έγγραφο – καταγγελία είναι πιο προσεκτικοί και το ποσό τώρα γίνεται 420.000€. Τους είχαμε προειδοποιήσει ότι επειδή «το ψέμα έχει κοντά πόδια» θα εκτεθούν. Σήμερα εκτίθενται και μάλιστα με την υπογραφή τους.

Για να δούμε τι έγινε στο πρώτο τετράμηνο της θητείας μας. Η Δημοτική Αρχή με επικεφαλή το Δήμαρχο Δημήτρη Νασίκα ανέλαβε την 01/09/2014. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο Δήμος έχει συνέχεια και έπρεπε να πληρώσουμε τον υπερβολικό αριθμό των εικοσιτεσσάρων (24) 8μηνων συμβάσεων για τους τελευταίους δυόμιση μήνες 75.000€. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες προσλήψεις χρέωσαν το Δήμο 300.000€ χωρίς να μπορούν να πληρωθούν ανταποδοτικά από τις υπηρεσίες καθαριότητας. Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχοντας υπεύθυνη στάση στη τρέχουσα οικονομική κατάσταση για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πήρε μόνο τέσσερις υπαλλήλους με 8μηνη σύμβαση.

Πληρώσαμε 22 δίμηνες συμβάσεις πυροπροστασίας 52.000€ που είχαν προσληφθεί από την κα Λαίτσου τον Αύγουστο του 2014 και ενώ είχε χάσει τις εκλογές.

Πληρώσαμε καύσιμα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής 33.000€

Πληρώσαμε το έργο «Αντιπλημμυρική Προστασία Κεραμιδίου 2013» 64.000€

Πληρώσαμε το έργο «Περιφερειακός Στεφανοβικείου» 55.000€

Πληρώσαμε το έργο «Αποκατάσταση Οδούς από αποχέτευσης Βελεστίνου» 33.000€ και για να μη σας κουράζουμε άλλο, η Δημοτική Αρχή μέχρι 31/12/2015 πλήρωσε έργα και προμήθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής επιπλέον των προηγουμένων 186.000€. Συμπληρώνουμε ότι στις προηγούμενες δαπάνες δεν περιλαμβάνονται τα χρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ.

Αυτή είναι η «κατασπατάληση» του Δημοσίου Χρήματος και οι αλόγιστες δαπάνες που μας κατηγορούν οι «λασπολόγοι» και οι «φωστήρες» της οικονομικής επιστήμης.

2. Απαντώντας στο ερώτημα για τις τριμηνιαίες εκθέσεις Α & Β Τριμήνου 2015 αναφέρουμε ότι ο κ. Κουσκουρίδας τις παρέλαβε μαζί με την ημερήσια διάταξη της Οικονομικής Επιτροπής της οποίας αποτελούσαν θέματά της τη Δευτέρα 28/09/2015. Σημειώνουμε ότι το έγγραφο – καταγγελία στάλθηκε στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και στον Τύπο την Τετάρτη 30/09/2015. Προφανώς ο κ. Κουσκουρίδας δεν ενημέρωσε τον κ. Πάσχο (ή κάτι άλλο συμβαίνει και τον άφησε να εκτεθεί ;). Έχουμε την αίσθηση ότι βλέπουμε σκηνές «προσεχώς» από το έργο που θα παιχθεί στο Δήμο Ρήγα Φεραίου μετά από 4 χρόνια με τίτλο «Ποιος θα είναι ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης» προς το παρόν συστήνουμε στην κα. Λαίστου, τον κ. Πάσχο και τον κ. Κουσκουρίδα να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις για το Α & Β Τρίμηνο του 2015 έχουν ψηφιστεί από την Οικονομική Επιτροπή και έχουν υποβληθεί για έγκριση στην Περιφέρεια.

3. Τη «συγκεκριμένη διαπίστωση» την έκανε ο έτερος «φωστήρας» των οικονομικών κ. Κουσκουρίδας στην Οικονομική Επιτροπή όπου και την προσυπογράφουν οι καταγγέλλοντες. Όπως είχαμε πει και παραπάνω ο Δήμος έχει συνέχεια και πρέπει να λειτουργήσει. Πως προκύπτει τώρα η αρνητική θέση 372.907,47€ και τι είναι αυτό στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε. Η μηνιαία τακτική επιχορήγηση του Δήμου (Κ.Α.Π.) είναι 120.000, όμως στο ταμείο του Δήμου μπαίνουνε 95.000€ (παρακράτηση δανείων προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, ΔΕΥΑΡΦ, ΣΥΔΙΣΑ) με αποτέλεσμα κάποιους μήνες να μην επαρκούν τα χρήματα ούτε για τη μισθοδοσία ( -25.000€ το μήνα).

Δηλώνουμε ότι Δήμος Ρήγα Φεραίου από 01/01/2015 όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους 324 Δήμους της Ελλάδας δεν του καταβάλλεται το ποσό των 21.000€ ανά μήνα με σκοπό την αποπληρωμή λειτουργικών δαπανών από τα παρακρατηθέντα, ποσό που έπαιρνε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, συνολικά ετήσιο ποσό 264.000€. Επίσης δεν του έχει καταβληθεί ΣΑΤΑ από τον μήνα Απρίλιο 2015 (5*19.000€=95.000€), ποσά έπρεπε να είχαν καταβληθεί στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών και ακόμη και σήμερα δεν του έχουν καταβληθεί.

Αυτή τη στιγμή η πραγματική θέση του Δήμου Ρήγα Φεραίου που φορά τα τακτικά έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη που δίνονται μέσω της ΔΕΗ είναι ΜΗΔΕΝ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή παρέλαβε ένα χρέος προς τη ΔΕΗ 313.000€ που έφτασε τις 418.000€ λόγω του ότι ο Δήμος πλήρωνε το ρεύμα των υδρευτικών γεωτρήσεων μέσω των ανταποδοτικών τελών και τα χρήματα τα εισέπραττε η ΔΕΥΑΡΦ. Σήμερα λόγω της μεταφοράς των υδρευτικών γεωτρήσεων στη ΔΕΥΑΡΦ και της ορθολογικής χρέωσης των τελών το χρέος προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στις 239.000€, δηλαδή έχει γίνει μια αποπληρωμή της τάξεως των 179.000€ κάτι που οι «φωστήρες» των οικονομικών που υπογράφουν την καταγγελία δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μετά από τη ορθολογική διαχείριση των οικονομικών από τον Δήμαρχο κ. Νασίκα, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Παπαρούνα και το Οικονομικό Επιτελείο του Δήμου μέσα στο 2016 θα αρχίσει να εισπράττει από τη ΔΕΗ ανταποδοτικά τέλη, θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και θα βγει από το τέλμα που τον είχε «ρίξει» η προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

4. Όσων αφορά τα στοιχεία που ζήτησε η Αντιπολίτευση σχετικά με τις δαπάνες κατανάλωσης των καυσίμων είναι γνωστό ότι όλα τα στοιχεία έχουν αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και μπορούν όλοι οι Δημότες καθώς και οι καταγγέλλοντες να δουν όλες τις δαπάνες που αφορούν τα καύσιμα του Δήμου, ΔΕΥΑΡΦ, Ν.Π.Δ.Δ. και των σχολικών επιτροπών.

5. Σχετικά με το αν υπήρχαν μετρητά στο ταμείο του Δήμου (307.000€-322.000€) είναι πασιφανές αλλά το επιβεβαιώνει και εγγράφως ο ταμίας του Δήμου μετά την «καταγγελία» ότι οφείλεται στο ότι δεν είχαν ξεχρεωθεί κάποια εντάλματα που αφορούσαν μισθοδοσίες στο σύστημα γενικής λογιστικής. Είναι δυνατόν να είχαμε μετρητά 320.000€ και να μη πληρώνουμε τους προμηθευτές; Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση για τη λειτουργία ενός Δήμου δεν θα έπρεπε καν να το αναφέρουν.

6. Η προσφυγή για τις εκδηλώσεις του Ν.Π.Δ.Δ. βρίσκεται προς εξέταση στη Περιφέρεια και θα σας ενημερώσουμε όταν θα έχουμε την απάντηση της.

7. Σχετικά με την υποβολή πρότασης ευνοϊκής χρηματοδότησης σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΚΕΔΕ έγινε για συγκεκριμένους λόγους, δηλαδή αποπληρωμής παλαιών οφειλών και συνεχιζόμενων έργων. Αυτή τη στιγμή έχουμε παραλάβει συνεχιζόμενα έργα (που αποτελούν υποχρεωτικές δαπάνες) ύψους 1.260.000€. Τα συγκεκριμένα έργα τα είχε εντάξει για χρηματοδότηση η προηγούμενη Δημοτική Αρχή από έσοδα του Δήμου τα οποία δεν είχε διασφαλίσει και καλούμαστε τώρα εμείς να τα αποπληρώσουμε. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ο τι η κα. Λαίτσου είχε παραλάβει από τον πρώην Δήμο Κάρλας 2.350.000€ και «κατάφερε» να οδηγήσει το Δήμο Ρήγα Φεραίου σε αυτή τη κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι οι δημότες μας έχουν ενημερωθεί αρκετά για τα συγκεκριμένα θέματα και για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να επανέλθουμε όσο και να προκληθούμε.

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι Δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν και μνήμη, κρίση και αργά ή γρήγορα θα κατατάξουν κάθε θεσμικό αποστάτη εκεί που του αξίζει. Εμείς τιμώντας την εντολή που μας έδωσαν οι Δημότες μας θα συνεχίσουμε αταλάντευτα να πορευόμαστε στη συνέχεια της θητείας μέχρι το 2019 με τη ίδια διάθεση, αξιοπιστία, δράσεις και προτάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη προοπτική, στήριξη και επίλυση των προβλημάτων των συνδημοτών μας και του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Σίγουρα βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και μια πρωτοφανή οικονομική κρίση για το Δήμο και τη χώρα, όμως κοιτώντας τους στα μάτια τους διαβεβαιώνουμε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, το Οικονομικό Επιτελείο και η ομάδα πλειοψηφίας θα διαχειρίζονται τα θέματα με εντιμότητα, διαφάνεια και προοπτική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει