Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ της Μόσχας σε πρώην αμερικανό στρατιωτικό


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, 09:25

Κατηγορίες για τη διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας απαγγέλθηκαν σε πρώην στρατιωτικό των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, ο οποίος συνελήφθη χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Πίτερ Ράφαελ Τζιμπίνσκι Ντέμπινς, γεννηθείς στις ΗΠΑ από Ρωσίδα μητέρα, προσεγγίστηκε από τη Μόσχα το 1996, προτού ακόμη ενταχθεί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια διαμονής του για πανεπιστημιακούς λόγους στο Τσελιαμπίνσκ, συνάντησε πράκτορες τους οποίους διαβεβαίωσε ότι είναι «γιος της Ρωσίας» και ότι πολιτικά τάσσεται υπέρ της Ρωσίας. Την επόμενη χρονιά ο Ντέμπινς, ο οποίος ονομαζόταν Ικάρ Λεσνίκοφ από τις ρωσικές επαφές του, παντρεύτηκε την Ρωσίδα σύντροφό του, ο πατέρας της οποίας ήταν αξιωματικός του στρατού, και εισήλθε στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Μερικά χρόνια αργότερα, γνωστοποίησε στη Ρωσία ότι θέλει να εγκαταλείψει τον στρατό, αλλά ότι τον ενθάρρυναν αντ’ αυτού να ενταχθεί στις ειδικές δυνάμεις. Η τελευταία επαφή με την Ρωσία στην οποία αναφέρεται το κατηγορητήριο εναντίον του χρονολογείται το 2011, όταν ο Ντέμπινς δήλωσε ότι θα μετακομίσει στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, αυτός άρχισε να εργάζεται τότε για το Institute of World Politics, το οποίο εξειδικεύεται σε θέματα εθνικής ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών.

Ο 45χρονος πρώην στρατιωτικός συνελήφθη στην Βιρτζίνια και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι «παρείχε πληροφορίες για την αμερικανική άμυνα σε μια ξένη κυβέρνηση». Η ποινή που μπορεί να του επιβληθεί είναι ισόβια κάθειρξη.

«Τα γεγονότα που αναφέρονται σε αυτήν την υπόθεση συνιστούν μια συγκλονιστική προδοσία των πρώην συστρατιωτών του και της χώρας του από έναν πρώην αξιωματικό του στρατού», καταγγέλλει σε ανακοίνωση ο αξιωματούχος του FBI Άλαν Κόλερ.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 22 Αυγούστου 2020, 09:25

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει