Απεβίωσε ο Νικόλαος Σφακιανάκης που «έχτισε» τη Suzuki στην Ελλάδα


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 14:22


Του Βασίλη Σαρημπαλίδη

     


Σε ηλικία 98 ετών «έφυγε» πλήρης ημερών την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 ο Νικόλαος Σφακιανάκης.

Ήταν ένας κορυφαίος επιχειρηματίας που συνέδεσε το όνομα του με τον κλάδο του αυτοκινήτου και ήταν ένας από τους Έλληνες που δημιούργησαν το αυτοκινητιστικό γίγνεσθαι στη χώρα μας.

Ο οραματιστής Νικόλαος Σφακιανάκης δημιούργησε πράγματα που δύσκολα μπορεί κάπιος να τα επαναλάβει στις μέρες μας…

Από την Κρήτη στην Αθήνα

Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1922 στο χωριό Μελέσσης του Ηρακλείου Κρήτης. Η ασχολία της οικογένειάς Το 1947 ξκίνησε την επειχειρηματική του δραστηριότητα στην Αθήνα…του είχε να κάνει με αγροτικές εργασίες, ωστόσο ο ίδιος έδειξε να έχει μια ιδιαίτερη αγάπη για τα οχήματα και αυτός ήταν και ο λόγος που μετακόμισε στο Ηράκλειο Κρήτης. Εκεί, το 1947, ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα και έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε στην Αθήνα, όπου το 1952 ξεκίνησε το εμπόριο οχημάτων. Το πρώτο του κατάστημα ήταν στην οδό Αγγέλου Βλάχου.

Το 1960 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των αυτοκινήτων, οπότε και έκλεισε συμφωνία για την αντιπροσώπευση των λεωφορείων και φορτηγών της γερμανικής εταιρείας Bussing. Παράλληλα ξεκινά και η κατασκευή αμαξωμάτων στην περιοχή Μαγούλα Αττικής όπου σήμερα εδρεύουν και τα logistics της εταιρείας «Σφακιανάκης».

Το όνομα Σφακιανάκης είναι συνδεδεμένο με το όνομα Suzuki, όπως και με άλλα ονόματα εταιρειών καθώς η εταιρεία αντιπροσωπεύει πολλές μάρκες αυτοκινήτων

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική αγορά

Το όνομά του το έχει συνδέσει κυρίως με τα οχήματα της Suzuki που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Το 1967 έγινε αποκλειστικό αντιπρόσωπος των προϊόντων Suzukiελληνική αγορά. 

Το 1967 έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων της ιαπωνικής φίρμας και έκτοτε κατάφερε με πολύ δουλειά και υπομονή να χτίσει ένα πολύ δυνατό όνομα στον κλάδο του αυτοκινήτου και της μοτοσυκλέτας. Το 1997 ήταν μια χρονιά ορόσημα για την εταιρεία του Νικόλαου Σφακιανάκη καθώς κατάφερε να εισέρθει στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την επωνυμία Σφακιανάκης ΑΕΒΕ

Το πρώτο του μεταφορικό μέσο ήταν το 1945, όταν και απόκτησε μια μοτοσυκλέτα και συγκεκριμένα μία γερμανική Steyer Puch. Δύο χρόνια αργότερα κατάφερε να αποκτήσει και το πρώτο του αυτοκίνητο.

Πηγή φωτογραφίας: βιβλίο ΣΕΑΑ: Άνθρωποι και αυτοκίνητα  

 

 

 


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 14:22



Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει