Απερρίφθη το αίτημα της Λαγκάρντ για αναβολή έως τις 16 Αυγούστου της κατάθεσής τηςΤο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας (Audiencia Nacional) απέρριψε χθες το αίτημα της διευθύντριας του ΔΝΤ (και επόμενης διοικητού της ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ να αναβληθεί έως τις 16 Αυγούστου η κατάθεσή της για τη σκανδαλώδη υπόθεση της τράπεζας Bankia στο Χρηματιστήριο.

Μολονότι, η Λαγκάρντ είχε λάβει από τις 25 Ιουνίου σχετικό ερωτηματολόγιο για το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η διατραπεζική επιτροπή CIC, η ίδια ενημέρωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα πως το είχε παραλάβει σε κακή κατάσταση και ζήτησε αναβολή για να απαντήσει έως τις 16 Αυγούστου. Πρακτικά, εάν γινόταν αυτή η παραχώρηση, η απάντηση ντε φάκτο θα έπαιρνε αναβολή για τον Σεπτέμβριο, μιας και τον Αύγουστο κλείνουν τα ισπανικά δικαστήρια.

Εξ αυτού ορμώμενη, η αρμόδια πρόεδρος του 4ου τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου Άνχελα Μουρίλιο απέρριψε το αίτημα, ζητώντας να περαιωθεί η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου εντός του Ιουλίου, ώστε μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο η σύνταξη των τελικών συμπερασμάτων.

Στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία εξετάσθηκαν, επίσης, και οι φάκελοι κατηγορίας για ορισμένους εγκαλούμενους για το σκάνδαλο της Bankia όπως η πρώην σύμβουλός της Αραθέλι Μόρα και η εταιρεία ορκωτών λογιστών Deloitte. Σύμφωνα με τους ειδικούς–κάποιοι εκ των οποίων μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και επικεφαλής εποπτικών οργάνων του τραπεζικού τομέα–επεσήμαναν πως η Μόρα «διαβεβαίωνα πως όλα πήγαιναν καλά στην τράπεζα». Παράλληλα, εξέφρασαν αμφιβολίες για την διαφάνεια και την καλή πρακτική με την οποία πραγματοποιεί η Deloitte τους ελέγχους και τους εντοπισμούς των πιθανών κινδύνων.

Μολονότι η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν έχει συντάξει κατηγορητήριο κατά της Μόρα και της Deloitte, οι ιδιωτικές και ομαδικές αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον τους μπορούν να επισύρουν και ποινές έως 12ετή κάθειρξη για απάτη εναντίον των καταθετών κι επενδυτών και για σύνταξη ψευδών προϋπολογισμών της Bankia.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE, El Publico, El Pais


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουλίου 2019, 09:59

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει