«Απλοποίηση διαδικασιών για την αγορά και την εξαργύρωση του εργόσημου των εργατών γης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μαγνησίας, Πάρι Μουτσινά, προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με τις προβλέψεις των νόμων 3863/2010 και 3996/11 θεσπίστηκε το εργόσημο και η διαδικασία για την καταβολή της αμοιβής και των ασφαλιστικών εισφορών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων μεταξύ των οποίων και των εργατών γης που υπάγονται στον ΟΓΑ.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας στις 27-6-2011, καθορίστηκαν οι προδιαγραφές, η διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσης του εργοσήμου και τα λοιπά θέματα που αφορούν τις συναλλαγές εργοσήμου.

Για τον νέο τρόπο αμοιβής των εργατών γης και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στην εφαρμογή του μέχρι σήμερα, έχουν διαπιστωθεί προβλήματα και αδυναμίες, όπως είχα επισημάνει και σε άλλη σχετική ερώτησή μου στις 15-2-2013, που πρέπει να διευθετηθούν άμεσα.

Ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την εφαρμογή του εργοσήμου, είναι ο τρόπος αγοράς τους από τους εργοδότες αφού, σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να μεταβαίνουν ακόμα και κάθε εβδομάδα στα Ε.Λ.Τ.Α., γιατί μόνο από αυτή την υπηρεσία διατίθενται τα εργόσημα. Αλλά και οι δικαιούχοι εργάτες γης, ταλαιπωρούνται αντίστοιχα, αφού και αυτοί πρέπει να προσέρχονται σε αυτό το φορέα που τους εξαργυρώνει τα εργόσημα.

Αυτός ο γραφειοκρατικός τρόπος που εφαρμόζεται μέχρι τώρα με μόνο διαμεσολαβητή τα ΕΛΤΑ, πρέπει να αλλάξει και να υπάρχει η δυνατότητα συναλλαγής με εργόσημα και μέσω του τραπεζικού συστήματος με χρήση μάλιστα συγκεκριμένων εφαρμογών (ΔΙΑΣ, e-banking κ.λ.π.) ή με όποιους άλλους τρόπους μπορούν να διευκολύνονται οι εργοδότες και οι εργάτες γης.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

·Ποιες ρυθμίσεις θα προωθηθούν για την απλοποίηση του τρόπου διακίνησης των εργοσήμου για τους εργάτες γης, όπως και για κάθε άλλο δικαιούχο, ώστε να σταματήσουν η ταλαιπωρία και οι χρονοβόρες διαδικασίες για αυτούς τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Πάρις Μουτσινάς

Μπορεί επίσης να σας αρέσει