Απολογισμός από τον απερχόμενο πρόεδρο, παρουσία της νέας προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τον απολογισμό δράσης του απερχόμενου προέδρου Σωκράτη Αναγνώστου, ο οποίος έγινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία της νέας προέδρου του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυς Καπούλα:

Εδώ και μια εβδομάδα τελείωσε μια πολυετής απασχόλησή μου με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Συμμετέχω στη Διοίκηση του ΤΕΕ συνεχώς από το 1987 ως μέλος της τοπικής Αντιπροσωπείας, μέλος της τοπικής Διοικούσας για δύο θητείες (έξι χρόνια) μέλος της κεντρικής Αντιπροσωπείας για τέσσερις θητείες, μέλος της κεντρικής Διοικούσας για δύο χρόνια και τέλος ως πρόεδρος για 10 χρόνια και δύο μήνες, δηλαδή για τρεις θητείες που αποτελούν ρεκόρ παραμονής προέδρου στο τμήμα μας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Πρόεδρος προσπάθησα το ΤΕΕ, εκτός από τη στήριξη των θεμάτων των μηχανικών να είναι παρών και να έχει άποψη για όλα τα αναπτυξιακά θέματα του νομού μας και σε συνεργασία με γειτονικά τμήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου σε θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Αρχή μας ήταν η αντιμετώπιση όλων των φορέων με τον ίδιο τρόπο χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν πολιτικές ή κομματικές προελεύσεις, γεγονός που μας έφερε ορισμένες φορές σε σύγκρουση με διαφόρους. Αλλά έτσι είναι η άποψή μου, ότι πρέπει να πορεύεται το Τεχνικό Επιμελητήριο. Δηλαδή αφενός δημιουργώντας ευρύτερες συμμαχίες για να επιτύχει τους στόχους του, που θα προάγουν την περιοχή μας και τα μέλη μας και αφετέρου να μην διστάζει να συγκρουσθεί με φορείς ή άτομα με τα οποία κατά τη γνώμη του διαφωνεί.

Επιδίωξα να «απεγκλωβίσω» το ΤΕΕ από τα στενά όρια του Πολεοδομικού Συγκροτήματος και να ασχοληθούμε με προβλήματα που αφορούσαν κάθε δήμο και κάθε κοινότητα. Ως ένα βαθμό νομίζω ότι μαζί με όλα τα μέλη που ασχολήθηκαν από διάφορες θέσεις, ότι το καταφέραμε.

Οι αριθμολάγνοι, λένε ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Δεν ξέρω αν ισχύει πάντα αυτό, αλλά εγώ θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία.
Συμμετείχα στις 205 από τις 206 συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ πάρθηκαν συνολικά 1750 αποφάσεις και απεστάλησαν πάνω από 2000 έγγραφα.

Οι εκδηλώσεις, τα συνέδρια, οι ημερίδες που διοργάνωσε το ΤΕΕ Μαγνησίας όλα αυτά τα χρόνια ξεπερνούν τις 100, με πολύ σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας ασχολήθηκε κατ’ επανάληψη με τα μεγάλα έργα του Νομού, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι Μεσογειακοί Αγώνες, ο Περιφερειακός Π.Σ. Βόλου, το Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, η Λίμνη Κάρλα, Περιβαλλοντικά Θέματα, οδικό κύκλωμα Πηλίου, Αχελώος, Ρυθμιστικό Σχέδιο, Πολεοδομικά Σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ, οδική και σιδηροδρομική σύνδεση του νομού με το κεντρικό δίκτυο της χώρας. Με θέματα που αφορούν στους Δήμους του Νομού, Προτάσεις επί Νομοσχεδίων, προτάσεις που αφορούν τους μηχανικούς και το ΤΕΕ. Θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος (Παιδεία, Προτάσεις για το 3ο Κ.Π.Σ. το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, κ.λπ.).

Ακόμη από τις 8 Μαρτίου 2005 για πρώτη φορά στο ΤΕΕ Μαγνησίας, πραγματοποιούνται εξετάσεις των διπλωματούχων των Πολυτεχνικών Σχολών, για την απόκτηση άδεια άσκηση επαγγέλματος.

Πρέπει όμως να καταθέσω ορισμένες θλιβερές διαπιστώσεις που απεκόμισα όλα αυτά τα χρόνια. Πρώτον η εξέλιξη των θεμάτων είναι απελπιστικά αργή. Πολλοί προτιμούν να συζητούν τα θέματα σε ατέλειωτες συσκέψεις και συνεδριάσεις ψάχνοντας δήθεν για άριστες λύσεις και οδηγώντας τα, τελικά σε ατέρμονες αναβολές.

Επίσης ένα χαρακτηριστικό πολλών ασχολουμένων με τα κοινά είναι ότι αντί να επιζητούν ευρύτερες συμμαχίες και να επιθυμούν τη συνεννόηση φορέων και δυνάμεων για το κοινό καλό προσπαθούν να δράσουν μόνοι τους ή και να σαμποτάρουν προσπάθειες άλλων όταν η ενέργεια δεν αποδίδεται αποκλειστικά σε αυτούς. Επικεντρώνονται δηλαδή στην επιβράβευση των ενεργειών τους, αντί στην επίτευξη των στόχων.

Θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη των Δ.Ε., αυτών των 10 ετών. Ήταν ελάχιστες οι φορές που υπήρξαν υψηλοί τόνοι και δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων ήταν ομόφωνες. Πολιτικά και παραταξιακά μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, ωστόσο όταν επρόκειτο για θέματα δημοσίου συμφέροντος και των μηχανικών, οι πολιτικές πεποιθήσεις πήγαιναν στην άκρη.

Υπήρχαν σημαντικές στιγμές κατά την διάρκεια της θητεία μου. Σταχυολογώντας ορισμένες από αυτές θα τονίσω τις παρουσιάσεις των εκδόσεων για τα μοναστήρια της χερσαίας Μαγνησίας, όπου η παρουσίασή τους έγινε από την πρώην Υπουργό Πολιτισμού Φ. Πετραλιά και των Βορείων Σποράδων όπου η παρουσίασή τους έγινε από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαρά. Η έκδοση παρουσιάστηκε και στο νησί της Σκοπέλου το 2009.

Την έκδοση για τα 40 χρόνια, όπου την παρουσίαση έκανε ο τέως πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Λιάσκας, μαζί με μέλη της κεντρικής Δ.Ε. και βραβεύτηκαν όλοι οι εν ζωή πρόεδροι του τοπικού τμήματος, μεγάλα Πανελλαδικά Συνέδρια Οδοποιίας, Γεωτεχνίας, του κεντρικού ΤΕΕ σε συνεργασία με το τμήμα μας, ημερίδες στην Αθήνα και στο Βόλο για την Διπλή Ζεύξη του Μαλλιακού, διημερίδα με θέμα: «Σιδηροδρομική Σύνδεση Θεσσαλίας – Ηπείρου», σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας και το ΤΕΕ Ηπείρου.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του «Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφιστάμενων Κατασκευών για το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Νέας Ιωνίας», από τον καθηγητή κ. Τάσιου.

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Μεσαίες Πόλεις και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός» και Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού και υγρών Αποβλήτων μικρής κλίμακας».

Σε συνεργασία με το ΔΗΚΙ συνέδριο για τις Πόλεις της Μεσογείου μετά τους σεισμούς, συσκέψεις και συνεργασία με άλλα ΤΕΕ για το θέμα του αεροδρομίου Κεντρικής Ελλάδας, κοινές εκδηλώσεις και θέσεις με το ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας, συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.α.

Ωστόσο αυτό που με λυπεί πραγματικά είναι το μεγάλο πρόβλημα των μηχανικών τα τελευταία χρόνια που είναι η ανεργία και μαστίζει τον κλάδο. Στην πλήρη ανεργία πρέπει να προσθέσουμε την μερική απασχόληση ή ακόμη και πλήρη με μισθούς πείνας ετεροαπασχόληση. Δείγμα της κατάστασης είναι ότι 1 στους 3 μηχανικούς δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και οι εγγραφές νέων συναδέλφων είναι κατά 50% μειωμένες.

Τέλος και η κατάσταση του ΤΕΕ δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η σημαντική μείωση των προϋπολογισμών των τα τελευταία χρόνια δυσχεραίνει σημαντικά το έργο του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει