Αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ζητά η ΤουρκίαΤο θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου επανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι δηλώσεις του  μεταδόθηκαν ως έκτακτη είδηση στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και έρχονται λίγες μόλις ημέρες έπειτα τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση».

Σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ακάρ υποστήριξε ότι η στρατικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα συνιστά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων. 

«Από τον Έλληνα ομόλογό μου στα πλαίσια των ειλικρινών σχέσεών μας περιμένω να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και για αυτό το ζήτημα» τόνισε.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει πάντα με σεβασμό τις διεθνείς συνθήκες Ακάρ δήλωσε «είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο.» 

Σημειώνεται ότι το καθεστώς των νησιών του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου προβλέπεται από τρεις συνθήκες. Πιο αναλυτικά:

– το καθεστώς Λήμνου και Σαμοθράκης προβλέπεται από την συνθήκη του Μοντρέ του 1936

 – το καθεστώς της Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας προβλέπεται από την συνθήκη της Λωζάνης του 1923

– το καθεστώς των Δωδεκανήσεων προβλέπεται από την συνθήκη των Παρισίων του 1947

Πηγή: hurriyet.com.tr


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 10:55

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει