Αποφασίστηκε η αμοιβαία επιστροφή των πρέσβεων σε Μόσχα και Ουάσινγκτον


Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Συγκεκριμένα η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε δύο ώρες και 38 λεπτά, παρά τις αρχικές προβλέψεις ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Η πρώτη συνομιλία, όπου συμμετείχαν και οι δύο ΥΠΕΞ, διήρκεσε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ οι διευρυμένες συνομιλίες κράτησαν 65 λεπτά.

Μετά την ιστορική συνάντηση, πρώτος ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε την επιστροφή των πρέσβεων σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

«Οι Αμερικανοί και Ρώσοι πρέσβεις θα επιστρέψουν στα διπλωματικά τους πόστα για να αναλάβουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους», τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί». 

Όσον αφορά τη συμμετοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να συζητήσουμε εδώ».

Παράλληλα, σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει λύσεις».

Σε ερώτηση του CNN, εάν θα χαρακτήριζε το κλίμα της συνάντησης «εχθρικό ή φιλικό», ο Πούτιν είπε: «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά και οι δύο πλευρές ακούσαμε τις θέσεις του άλλου. Θεωρώ ότι ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση». 

Ερωτηθείς σχετικά για την υπόθεση Ναβάλνι, ο Πούτιν ανέφερε ότι γνώριζε πως θα συλληφθεί κατά την επιστροφή του στη Ρωσία, καθώς είχε παραβιάσει τον νόμο, «παρά ταύτα αποφάσισε να γυρίσει έτσι κι αλλιώς».

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Μπάιντεν και οι στενοί του σύμβουλοι παρακολουθούν τις δηλώσεις Πούτιν προκειμένου να δουν τι ερμηνεία δίνει στις συζητήσεις ο Ρώσος πρόεδρος. Έπειτα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει