Απόστολος Παπατόλιας: Δημιουργία Τοπικού Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας

Στην ανάγκη Δημιουργίας Τοπικού Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας αλλά και στις νέες εξελίξεις στην συγκρότηση της αυτοδιοικητικής παράταξης Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Πολιτών, αναφέρθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου Απόστολος Παπατόλιας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, στην αίθουσα του π. Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπατόλιας, δήλωσε:

Δημιουργία Τοπικού Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας

Η ΔΕΥΑΜΒ στέλνει κάθε τρεις μήνες 75.000 λογαριασμούς. Αν ανακοινωθεί δημόσια και με κάθε θετικό τρόπο, ότι η Επιχείρηση θα δεσμεύει σε κάθε λογαριασμό 1 €, για την δημιουργία ενός Τοπικού Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας (ΤΟ.ΤΑ.Κ) και η ανακοίνωση αυτή κέρδιζε την αποδοχή των πολιτών, θα εξασφαλίζαμε, κάθε χρόνο, ένα κεφάλαιο περίπου 300.000€.

Το Ταμείο αυτό θα έχει διοικητική αυτοτέλεια και θα διευθύνεται από συμβούλιο εκλεγμένων αντιπροσώπων της πόλης, το οποίο θα λογοδοτεί στο Δήμο κάθε εξάμηνο. Για τον τρόπο δημοκρατικής εκλογής του συμβουλίου υπάρχουν διάφορες σκέψεις, που μπορούν να συζητηθούν.

Το Ταμείο εποπτεύεται από Board of Trustees που το συγκροτούν εξέχουσες προσωπικότητες της πόλης.

Το Ταμείο διαθέτει όργανο αξιολόγησης των επιχειρηματικών προτάσεων καθώς και εθελοντές «μέντορες», οι οποίοι καθοδηγούν τις επιχειρήσεις, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

Το Ταμείο ενισχύει την κάθε προκρινόμενη κοινωνική επιχείρηση με άτοκο συγκεκριμένης διάρκειας δάνειο, για τη δημιουργία συλλογικών επιχειρηματικών μορφών αλληλέγγυας οικονομίας.

Κάθε χρόνο, σε δημόσια εκδήλωση, οι κοινωνικές επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο λογοδοτούν δημόσια για την πορεία τους.

Όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαχείριση του Ταμείου, δημοσιεύουν κατά την είσοδό τους και την έξοδό τους από αυτό το πόθεν έσχες τους.

Δημιουργούμε ένα σημαντικό τοπικό χρηματοδοτικό εργαλείο, που μπορεί να ενισχύσει την απασχόληση.

Το κάθε νοικοκυριό συμμετέχει με μία ελάχιστη επιβάρυνση σε κάτι ελπιδοφόρο και κοινωνικά προωθημένο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι διαχειριστές του Ταμείου και οι επιχειρηματίες λογοδοτούν στην πόλη, εμπεδώνοντας ένα μοντέλο αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας.

Οι μέθοδοι του παρασκηνίου και οι ελεύθεροι πολίτες

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στο παρασκήνιο σε πολλά από τα στελέχη που στηρίζουν την κίνησή μας, ώστε να άρουν – να πάρουν πίσω – την υποστήριξή τους.

Είμαι επίσης σε θέση να γνωρίζω ότι αυτές οι εξωθεσμικές και παρασκηνιακές πιέσεις επικεντρώθηκαν σε ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα της προσωπικής σφαίρας των στελεχών μας. Θέματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά τους, την οικογένειά τους, την προοπτική τους…

Οι πιέσεις αυτές εκπορεύονται από αντιπάλους μας στο δημοτικές εκλογές. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο τώρα, γιατί σέβομαι την προσωπική σφαίρα – τα προσωπικά δεδομένα – των ανθρώπων που υπέστησαν αυτή τη δοκιμασία. Εάν, όμως, ορισμένοι επιμείνουν σ’ αυτές τις καθεστωτικές πρακτικές για να εμποδίσουν την ελεύθερη έκφραση των πολιτών και να ανασχέσουν τη δυναμική της Παράταξής μας, τότε να είστε βέβαιοι ότι θα προβούμε και σε επώνυμες καταγγελίες.

Σ’ αυτές τις εκλογές οφείλουμε να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τις αξίες του πολιτικού μας πολιτισμού και τους κώδικες της δημόσιας, αλλά και της ατομικής ηθικής.

Ας θυμούνται ορισμένοι ότι ποτέ μέχρι σήμερα ο φόβος δεν κατάφερε να κάμψει την ελπίδα…

Κατά τα λοιπά, θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τις ίδιες αξίες. Και δεν πρόκειται φυσικά να κάνουμε πίσω, επειδή θα μας τρομάξουν οι μηχανισμοί ή το εμπόριο αθέμιτης επιρροής.

Έχουμε μάθει να πορευόμαστε με «ανοιχτά χαρτιά», χωρίς τακτικισμούς, χωρίς «χτυπήματα κάτω από τη μέση», χωρίς προσωπικές επιθέσεις. Τα «όπλα» μας – τα μόνα που διαθέτουμε – είναι οι προτάσεις μας, η προγραμματική υπεροχή μας, η δυναμική της πολιτικής κριτικής και επιχειρηματολογίας μας. Δεν θα παρασυρθούμε από κανένα στον ολισθηρό δρόμο του παρασκηνίου και της προσωπικής αντιπαράθεσης.

Θα συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε την ελεύθερη βούληση και συνείδηση των συμπολιτών μας. Και δεν πρόκειται να βάλουμε κανέναν να υπογράψει συμβόλαια προσχώρησης – δηλ. χειραγώγησης – στην Παράταξή μας, δήθεν για να διασφαλιστούμε… Όλοι θα έχουν δικαίωμα, ως ελεύθεροι και υπεύθυνους πολίτες, ανά πάσα στιγμή να υπαναχωρήσουν, εάν δεν εκφράζονται από τις θέσεις ή τις πρακτικές μας. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, θα αναπληρώνονται από άλλους ενεργούς πολίτες, που θα συμμερίζονται τις αξίες ή τις προτάσεις μας.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ

Κουρτίνας Γιάννης, Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου, τ. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Πρ. ΦοΔΣΑ
Ραχοβίτσας Δημήτρης, Επιχειρηματίας – Εστιάτορας
Ζιώγας Βασίλειος, Γραφίστας
Πολίτου Αναστασία, Εκπαιδευτικός – Οικονομολόγος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει