Από τι κινδυνεύετε αν κοιμάστε πολλές ώρες


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 14:28

Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι που κοιμούνται μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κοιμούνται πάνω από 9 ώρες τη νύχτα ενδέχεται να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται το μεσημέρι πάνω από 90 λεπτά είναι κατά 25% πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό από αυτούς που παίρνουν υπνάκους που διαρκούν έως 30 λεπτά. Αυτοί που κοιμούνται το μεσημέρι από 31 λεπτά ως μία ώρα δεν ήταν πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που κοιμούνται μέχρι 30 λεπτά.

Η μελέτη περιελάμβανε 31.750 άτομα από την Κίνα με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλων σημαντικών προβλημάτων υγείας στην αρχή της μελέτης. Ακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό, υπήρξαν 1.557 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται 9 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους κοιμούνται 7 ή λιγότερο από 8 ώρες τη νύχτα. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες τη νύχτα ή μεταξύ 8 και 9 ώρες δεν ήταν πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που κοιμόντουσαν 7-8 ώρες.

Τα αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν αρκετά και το μεσημέρι και το βράδυ είχαν 85% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους συμμετέχοντες για το πόσο καλά κοιμόντουσαν. Αυτοί που δήλωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν πτωχή είχαν κατά 29% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από όσους δήλωσαν ότι η ποιότητα του ύπνου τους ήταν καλή.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, 14:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει