Από υπόδειγμα, παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση της πανδημίαςΗ Ουρουγουάη, για μήνες υπόδειγμα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σπάει ρεκόρ μολύνσεων και θανάτων, καθώς τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη μολύνσεων ανά 100.000 κατοίκους στον πλανήτη.

Τη Δευτέρα η χώρα των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε ρεκόρ 71 θανάτων ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, κατά τις κυβερνητικές στατιστικές.

Αφότου εκδηλώθηκε η ασθένεια στην επικράτειά της, όταν επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 τον Μάρτιο του 2020, έχουν καταγραφεί 1.533 θάνατοι· το 90% από αυτούς από τον Ιανουάριο, το ένα τρίτο από την 1η Απριλίου.

Κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκαν στους επίσημους αριθμούς, στη διάρκεια των τελευταίων 14 ημερών η Ουρουγουάη κατέγραψε 1.370 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους· πρόκειται για τον υψηλότερο δείκτη στον κόσμο την περίοδο υπό εξέταση.

Οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι παρόν στη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, το P1. Η Ουρουγουάη γειτονεύει με τον λατινοαμερικανικό γίγαντα όπου η πανδημία είναι εδώ κι εβδομάδες εκτός ελέγχου.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Λουίς Λακάγιε Που ουδέποτε επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας ή αυστηρά περιοριστικά μέτρα, παρά τις εκκλήσεις ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας και της αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του κράτους επέμεινε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην ατομική ευθύνη των πολιτών. «Είναι ζήτημα αρχής», είπε.

Μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα λειτουργούν κανονικά. Σχολεία, χώροι θεαμάτων, δημόσιες υπηρεσίες η λειτουργία των οποίων δεν θεωρείται απόλυτα απαραίτητη έχουν αντιθέτως κλείσει.

Η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), δεν σταματά να αυξάνεται. Ο δείκτης πληρότητας των κλινών ΜΕΘ έφθασε τη Δευτέρα το 77%, κατά την ουρουγουανή ένωση εντατικολόγων (SUMI).

Η Ουρουγουάη ήταν η τελευταία χώρα της Νότιας Αμερικής που άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης, τον Μάρτιο. Ως εδώ, το 25,73% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, το 6% και τη δεύτερη.

Οι αρχές της χώρας χορηγούν στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων το εμβόλιο Coronavac της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac, η αποτελεσματικότητα του οποίου φθάνει περίπου το 50%, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές.

Η Ουρουγουάη κατάφερε να περιορίσει με επιτυχία την πανδημία μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς, αφού έκλεισε πολύ γρήγορα τα σύνορά της, ανέστειλε τη λειτουργία των σχολείων και δημιούργησε ένα αποτελεσματικό σύστημα βασιζόμενο στη διενέργεια εξετάσεων, την ιχνηλάτηση των επαφών και την απομόνωση των ασθενών (test-trace-isolate). Το Μοντεβιδέο είχε επίσης καλέσει τον πληθυσμό τις πρώτες εβδομάδες να απομονωθεί και να περιορίσει τις κοινωνικές επαφές οικειοθελώς, κάτι που γενικά είχε τηρηθεί.  Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει