Απ. Παντσάς: Απολύτως αναληθή τα δημοσιεύματα για τις στειρώσεις των αδέσποτων

Διαψεύδονται από το τηρούμενο βιβλίο επιθεωρήσεων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σε σχέση με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες μάλιστα παρουσιάστηκαν ως «έγκυρες» και αποδίδονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, για την αποκατάσταση της αλήθειας αλλά κυρίως για την ενημέρωση των πολιτών και την αποφυγή πανικού, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς επισημαίνει σε δήλωσή του τα εξής:

«Ευτυχώς, υπάρχουν τα παραστατικά των κτηνιάτρων που αποδεικνύουν ότι το 2013 πραγματοποιήθηκαν 276 στειρώσεις και 176 εμβολιασμοί – θεραπείες αδέσποτων ζώων (εννοείται ότι μετά από κάθε στείρωση γίνεται πλήρης εμβολιασμός και θεραπεία). Οι αριθμοί αυτοί αφορούν συγκεκριμένα το διάστημα μέχρι 26.9.13 όταν, λόγω του ότι δεν υπήρξε έγκαιρη έγκριση της αναμόρφωσης του δημοτικού προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας, οι επτά (7) συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα κτηνίατροι διέκοψαν τη συνεργασία με το Δήμο Βόλου. Έτσι, μετά την περισυλλογή, τα προς στείρωση ζώα παρέμειναν υποχρεωτικά στο Καταφύγιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέλθει κάποιες στιγμές, πράγματι, άνω του επιτρεπόμενου ορίου. Αυτό όμως έγινε κάτω από τις συγκεκριμένες έκτακτες συνθήκες, προκειμένου να μην αφήσουμε τα ζώα στο δρόμο αστείρωτα και ανεμβολίαστα, έως ότου εξασφαλίσουμε την έγκριση της νέας σύμβασης με τον κτηνίατρο, ο οποίος θα καλύψει και τις ανάγκες στειρώσεων και εμβολιασμών του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Στο τέλος του 2013 διαπιστώθηκαν ελλιπείς καταγραφές στα βιβλία του Καταφυγίου που αφορούσαν μόνον τις φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες όμως γίνονταν κανονικά, σύμφωνα με τα παραστατικά των κτηνιάτρων, όπως επίσης διαπιστώθηκε σειρά από άλλες παραλείψεις. Αυτή ήταν η βασική αιτία που μας οδήγησε να διακόψουμε τη συνεργασία με τα 2 άτομα τα οποία είχαν αναλάβει εργολαβικά τις εργασίες περισυλλογής και φύλαξης και επιλέξαμε να συνεργαστούμε με μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Η συνεταιριστική αυτή επιχείρηση αποτελείται από 5 άτομα – τρία περισσότερα απ’ ότι πριν – τα οποία με μεγαλύτερη συνέπεια, οργανωμένη εργασία και κυρίως άψογη συνεργασία με την υπηρεσία, ακολουθούν με «ευλάβεια» ό,τι προβλέπει ο νόμος για την περισυλλογή και τη φύλαξη των αδέσποτων ζώων, φροντίζουν το Καταφύγιο να λειτουργεί κάτω από τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και, επίσης, να παραμένει ανοιχτό όλη την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα.

Φυσικά και υπάρχει πενταμελής Επιτροπή παρακολούθησης του θέματος, η σύνθεση της οποίας για την τρέχουσα χρονιά ορίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο πριν από δυο συνεδριάσεις, όπως κάθε χρόνο, δηλαδή στα τέλη Ιανουαρίου. Μάλιστα, λόγω τροποποίησης του νόμου για τα αδέσποτα που ψήφισε η Βουλή πριν από 15 μέρες και των αλλαγών που προβλέπονται, στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο αναμένεται να επαναβεβαιωθεί η νέα σύνθεση της Επιτροπής.

Και επειδή τα δημοσιεύματα επικαλούνται πληροφορίες από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας, αξίζει πραγματικά να μεταφέρω αυτούσιο το σχόλιο από το τηρούμενο βιβλίο επιθεωρήσεων της Κτηνιατρικής με ημερομηνία 19.12.13: «Κυνοκομείο σε καλή κατάσταση. Το πρόγραμμα των στειρώσεων έχει σταματήσει στις 6/10/13 και έγινε ενημέρωση για την ανάγκη συνέχισης του». Αυτή η απλή στα ελληνικά φράση θα αρκούσε να απαντήσει στα, με πηχυαίους τίτλους, πέρα για πέρα αναληθή δημοσιεύματα.

Το πρόβλημα των αδεσπότων είναι ένα σημαντικό θέμα με πολλές παραμέτρους, στηρίζεται σ’ ένα νομοθετικό πλαίσιο εξαιρετικά αυστηρό και περιοριστικό, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινώνεται ραγδαία με την οικονομική κρίση και τη δυσκολία παρακολούθησης και χρηματοδότησης της επίλυσης του. Κανείς – και περισσότερο εγώ που στα τρία αυτά χρόνια προσπάθησα όσο αυτό ήταν δυνατόν – δεν το υποβαθμίζει ούτε το υποτιμά. Αυτό δεν επιτρέπει, όμως, σε κανέναν να το σκυλεύει (κυριολεκτικά εν προκειμένω), στοχεύοντας στις πρόσκαιρες εντυπώσεις. Είναι βέβαιο ότι η κοινωνία δεν έχει να κερδίσει απολύτως τίποτα από αυτές τις διαστρεβλώσεις της αλήθειας, όταν μάλιστα είναι η αδιαφορία τμήματος της ίδιας της κοινωνίας η βασική γενεσιουργός αιτία του προβλήματος των αδεσπότων και της επιβάρυνσης της πόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει