Αργεντινή: Σαρωτική νίκη της δεξιάς στις τοπικές εκλογές στην επαρχία Σάντα Φε


Η συντηρητική συμμαχία της αντιπολίτευσης Juntos por el Cambio («Μαζί για την αλλαγή») κατήγαγε σαρωτική στις τοπικές εκλογές στην επαρχία Σάντα Φε, την τρίτη πολυπληθέστερη της Αργεντινής, κατά τα επίσημα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες Κυριακή.

Ο Μαξιμιλιάνο Πουζάρο κέρδιζε το 58,41% των ψήφων, ενώ ο υποψήφιος της περονιστικής συμμαχίας Unión por la Patria («Ένωση για την Πατρίδα»), ο Μαρσέλο Λεβαντόφσκι, 30,85%, με το 99,31% των εκλογικών κέντρων να έχει ενσωματωθεί, περί τις 23:00 [σ.σ. τοπική ώρα· στις 04:00 ώρα Ελλάδας].

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Σάντα Φε, από τις σημαντικότερες επαρχίες για τον αγροτικό τομέα της Αργεντινής, βρίσκεται το λιμενικό συγκρότημα της Ροσάριο, μέσω του οποίου εξάγεται πάνω από το 80% των αγροτικών προϊόντων της χώρας.

«Η Σάντα Φε είναι η επαρχία, η Σάντα Φε είναι η βιομηχανία, η Σάντα Φε είναι το εμπόριο, είναι επαρχία της δουλειάς, που θα προχωρήσει μπροστά χάρη στις προσπάθειες καθενός από εμάς», δήλωσε ο κ. Πουζάρο στην επινίκια ομιλία του χθες βράδυ.

Οι εκλογές στην επαρχία διεξήχθησαν εν μέσω μείζονος οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, με τον πληθωρισμό να έχει φθάσει σχεδόν το 115% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σαρωτική νίκη της δεξιάς αντιπολίτευσης καταγράφεται έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες η κυβερνητική κεντροαριστερή παράταξη θα επιδιώξει να παραμείνει στην εξουσία, με υποψήφιο για την προεδρία τον νυν υπουργό Οικονομίας, τον Σέρχιο Μάσα.

Κατά τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι, τον οποίο άλλοι χαρακτηρίζουν φιλελεύθερο και άλλοι ακροδεξιό, έχει σαφές προβάδισμα, ακολουθούμενος από τον κ. Μάσα και την υποψήφια της συμμαχίας Juntos por el Cambio, την Πατρίσια Μπούλριτς.

«Η Σάντα Φε πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την αλλαγή, που πρέπει να έλθει επίσης σε εθνικό επίπεδο στην Αργεντινή», δήλωσε πάντως ο εκλεγμένος κυβερνήτης της κ. Πουζάρο, καλώντας την κυρία Μπούλριτς να ανέβει στη σκηνή.

Ο απερχόμενος κεντροαριστερός πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες συνεχάρη τον κ. Πουζάρο για τη νίκη του μέσω X (του πρώην Twitter).

«Εύχομαι το καλύτερο μέλλον σε ολόκληρη την επαρχία Σάντα Φε», ανέφερε ο κ. Φερνάντες, που ανήκει στην περονιστική συμμαχία.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει