Αρκετά δημοφιλής ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτωνΠρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, 09:31

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να χαίρει της υψηλότερης δημοτικότητας που έχει καταγράψει αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2019, μολονότι η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, κατέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε χθες Κυριακή.

Κατά την έρευνα του Ινστιτούτου Datafolha, το 37% του δείγματος θεωρεί την κυβέρνηση υπό τον Μπολσονάρου από καλή ως πολύ καλή, ποσοστό αμείωτο από τον Αύγουστο, ενώ το 32% χαρακτηρίζει αντίθετα την κυβέρνηση κακή ως φρικτή (-2%). Το 29% θεωρεί μέτρια την κυβέρνηση (+2%).

Πάνω από 180.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 στη Βραζιλία. Ο απολογισμός θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από αυτόν τον ΗΠΑ. Από τον ιό έχουν μολυνθεί 6,9 εκατομμύρια άνθρωποι, ο τρίτος υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως μετά από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Τον Σεπτέμβριο, ο Μπολσονάρου παρέτεινε ως τα τέλη της χρονιάς την καταβολή επιδομάτων στους φτωχότερους πολίτες για να μετριαστεί το πλήγμα που δέχονται εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα έχει τονώσει τη δημοτικότητα του προέδρου, αλλά έχει προκαλέσει εντάσεις με το οικονομικό του επιτελείο.

Το επίδομα αυτό άρχισε να καταβάλλεται τον Απρίλιο και μειώθηκε στο μισό τον Σεπτέμβριο, στα 300 reais (σχεδόν 49 ευρώ) και καταβάλλεται στους φτωχότερους εργαζόμενους και σε απασχολούμενους στον ανεπίσημο τομέα, τα εισοδήματα των οποίων καταβαραθρώθηκαν από την οικονομική κρίση που ακολούθησε την υγειονομική.

Παρ΄ ότι η δημοτικότητα της οποίας χαίρει ο Μπολσονάρου παραμένει υψηλή για τα δικά του δεδομένα, είναι η χαμηλότερη επίδοση που σημειώνει πρόεδρος της χώρας στην πρώτη του/της θητεία από το 1985.

Το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητας του αρχηγού του κράτους καταγράφηκε μεταξύ των επιχειρηματιών (56%) και το χειρότερο μεταξύ των φοιτητών και όσων έχουν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης.

Η έρευνα της Νταταφόλια διενεργήθηκε από την 8η ως τη 10η Δεκεμβρίου σε δείγμα 2.016 Βραζιλιάνων. Έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2%.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020, 09:48Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει