Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020, 08:25

Η επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων από τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα καθορίσει την εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, επισημαίνουν οι ειδικοί. Εν τω μεταξύ, μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει συνολικά 1.621 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ενώ μόλις πριν από τέσσερις ημέρες σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 293 μολύνσεις σε ένα 24ωρο.

Η επιστροφή των εκδρομέων από τις διακοπές κορυφώνεται σήμερα Κυριακή, 29 Αυγούστου και όπως έδειξαν έως τώρα οι αριθμοί, η διάδοση του κορωνοϊού στην ενδοχώρα έγινε κυρίως από τους ασυμπτωματικούς και κυρίως τους νέους σε ηλικία, που εν αγνοία τους μετέδιδαν τον ιό.

Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, «Ο ιός συνήθως στους νέους προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα, με συνέπεια να παραμένουν αδιάγνωστοι και οι μεταδόσεις από τους νέους να είναι σχεδόν αδύνατον να ιχνηλατηθούν. Γι’ αυτό το λόγο, επιστρέφοντας από τις διακοπές, θα πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας ως σιωπηλούς φορείς και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε για χρονικό διάστημα 7 με 10 ημέρες, τις κοινωνικές επαφές και να χρησιμοποιούμε μάσκα στις κοντινές επαφές».

Κορωνοϊός: Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα την τελευταία εβδομάδα

    29 Αυγούστου: 177 κρούσματα

    28 Αυγούστου: 270 κρούσματα

    27 Αυγούστου: 259 κρούσματα

    26 Αυγούστου: 293 κρούσματα

    25 Αυγούστου: 168 κρούσματα

    24 Αυγούστου: 170 κρούσματα

    23 Αυγούστου: 284 κρούσματα

Σύψας: Δεν αποκλείεται τα σχολεία να ξανακλείσουν τον Δεκέμβριο

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να κλείσουν ξανά τα σχολεία τον χειμώνα έθεσε για πρώτη φορά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει το ενδεχόμενο της παράτασης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πιθανότατα τα σχολεία να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα, έτσι ώστε οι  μαθητές να κερδίσουν χρόνο σε περίπτωση που τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο χρειαστεί να ξανακλείσουν, εάν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα. Αναφορικά με τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το αν πρέπει να «σπάσουν» τα τμήματα ώστε να είναι λιγότεροι μαθητές, υπογράμμισε ότι «εάν η πολιτεία έχει την δυνατότητα να κάνει μικρότερα τμήματα, ας το κάνει. Αν δεν γίνεται, τότε ας πάνε  στο σχολείο 25 μαθητές ανά τάξη, αλλά όλοι τους να φοράνε μάσκες».

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ακόμη ότι, η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη, καθώς επιστρέφουν και οι τελευταίοι αδειούχοι οι οποίοι, θα καθορίσουν και τον νέο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα από τα αποτελέσματα της επίδρασης του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και καταγράφηκε το μεγαλύτερο κύμα αδειούχων του καλοκαιριού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές, τόνισε ότι ο αυτοπεριορισμός είναι το καλύτερο μέτρο ακόμα και από το τεστ και συνέστησε προσοχή ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο φθινόπωρο.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει