Αρχίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις στη ΒουλήΑρχίζει σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα, στην ολομέλεια της Βουλής, η τριήμερη συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Οι προγραμματικές δηλώσεις αναμένεται να αναδείξουν  τόσο το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα  χρόνια, όσο και τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει μέτρα άμεσης εφαρμογής για τη στήριξη των πολιτών αλλά και μέτρα – έκπληξη, τα οποία δεν έχουν ακόμη «διαρρεύσει».

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον αυτοί το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

Πέμπτη, 06/07/2023: 17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023: 09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023: 09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά)

Οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την τετραετία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινά το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να αναδείξει τόσο το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.

Εστιάζοντας σε πέντε βασικούς άξονες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει έμφαση κυρίως στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης και στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος.

Η πρωταγωνιστική θέση της οικονομίας και της ανάπτυξης στην κυβερνητική ατζέντα συμβαδίζει με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 5,3 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου και, μάλιστα, δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Οι παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο, που θα τρέξουν μέσα στο 2024 αναμένεται να αποτελέσουν κυρίαρχο κομμάτι της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται:

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου, με τον εισαγωγικό μισθό να ανέρχεται στα 840 ευρώ.

Αυξήσεις αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ

Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά

Αύξηση στις συντάξεις (τουλάχιστον 3%)

Καταβολή youth pass (150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη)

Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές)

Το χαρτί της δημοσιονομικής ισορροπίας βρίσκεται εξακολουθητικά στην πρώτη γραμμή των πρωθυπουργικών σημάτων, με τον ίδιο να αναφέρει: «Είναι μία δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg, έχει προαναγγείλει ότι η αρχική δημόσια προσφορά για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024. «Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών» ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι στόχοι για την τετραετία

Στους κυβερνητικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί με ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνονται:

Μέση ετήσια ανάπτυξη 3%

ΑΕΠ πάνω από τα 255 δισ. ευρώ το 2027

Αναλογία χρέους / ΑΕΠ στο 140%

Μείωση 30 μονάδων έως το 2027

Ανεργία κάτω από το 10%

Λιγότεροι από 400.000 άνεργοι έως το 2027

Αύξηση επενδύσεων κατά 70%

Επενδύσεις 50 δις ευρώ ετησίως το 2027

Συμμετοχή άνω του 20% των επενδύσεων στο ΑΕΠ

Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ

Εξαγωγές 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής

Εκτός από την αποτύπωση του οδικού χάρτη που σχετίζεται με το πώς οραματίζεται την Ελλάδα του 2027, με βάση και τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή, αναμένεται να παρουσιάσει και μέτρα άμεσης εφαρμογής.

Μέτρα που θα έχουν στόχο τη στήριξη των πολιτών και την αντιμετώπιση των συμπληγάδων του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ανακοινώσει:

Την επέκταση του market pass κατά τουλάχιστον τρεις μήνες.

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Την κατάργηση της περικοπής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Και την αντικατάστασή της από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του πόσου του πρόσθετου εισοδήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός να αναδείξει τις πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση, στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας, αλλά και τις δεσμεύσεις για μία παραγωγική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή, δίκαιη και ισχυρή Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έμφαση θα δοθεί στους καλύτερους μισθούς, στην αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, στο σύγχρονο Κράτος, στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης και στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας, στην ευρύτερη περιοχή.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει