ΑΣΚΗΣΗ για ΕΚΡΗΞΗ στο ΛΙΜΑΝΙ του ΒΟΛΟΥ

Την Πέμπτη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

-Έκρηξη κατά στην εκφόρτωση επικίνδυνου φορτίου από εμπορικό φορτηγό πλοίο στο 2ο προβλήτα του Εμπορικού Λιμανιού Βόλου, διάσωση τραυματισμένων ατόμων και κατάσβεση εκδηλωθείσας πυρκαγιάς στο πλοίο-

Η Άσκηση Ετοιμότητας θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016 και ώρα 10:00′ από την Π.Υ. Βόλου, στον 2ο προβλήτα του Εμπορικού Λιμανιού Βόλου (είσοδος από την Πύλη Νέας Ιχθυόσκαλας- περιοχή Μπουρμπουλήθρας)

Η παρούσα άσκηση αποτελεί αντικείμενο εκπαίδευσης των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων, στην αντιμετώπιση μιας καταστροφής με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για προσομοίωση ενός ατυχήματος σε ελεγχόμενο χώρο (προβλήτα εμπορικού λιμανιού Βόλου), εμπεριέχει αρχικά έκρηξη με επικίνδυνα φορτία, τραυματισμό ατόμων εκτός και εντός πλοίου και ενέργειες για τον περιορισμό επέκτασης και κατάσβεση της πυρκαγιάς στον προβλήτα και εντός του πλοίου.

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΣΚΗΣΗΣ

Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 και περί ώρα 08:00′ το φορτηγό πλοίο «CONTSHIP ECO» σημαίας Μάλτας, ελλιμενίστηκε στο Νο 2 Προβλήτα του Εμπορικού Λιμένα Βόλου σε θέση που έχει καθοριστεί από τον Ο.Λ.Β Α.Ε, για εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων φορτίων CONEX με ονομασία «Νιτροκυτταρίνη».

Την Πέμπτη 21 Απριλίου και περί ώρα 10:00′, κατά την εκφόρτωση επικίνδυνων υλικών με γερανό (ηλεκτροκίνητο μετακινούμενο πάνω σε ράγες), λόγω λανθασμένου χειρισμού, εμπορευματοκιβώτιο πέφτει με ορμή προσκρούοντας πάνω σε άλλα ευρισκόμενα επί του καταστρώματος του πλοίου, προκαλώντας έκρηξη και τραυματίζοντας από τα μεταλλικά θραύσματα δύο λιμενεργάτες που διέρχονταν στον προβλήτα σε απόσταση 100 μέτρων.

Στη συνέχεια προκαλείται πυρκαγιά, η οποία επεκτείνεται στο χώρο ενδιαίτησης του πληρώματος, στον οποίο εγκλωβίζονται δύο (2) άτομα του πληρώματος του πλοίου με πιθανό τραυματισμό τους.

Το εμπορευματοκιβώτιο διαρρηγμένο πέφτοντας τελικά στον προβλήτα καίγεται. Οι φλόγες και οι καπνοί είναι έντονοι, ενώ εργαζόμενοι της Ο.Λ.Β Α.Ε στον προβλήτα περιφέρονται σε σύγχυση έχοντας μικρά και μεγαλύτερα τραύματα.

Η πυρκαγιά που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη των επικίνδυνων υλικών πάνω στο πλοίο δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα. Περαιτέρω κίνδυνος νέων εκρήξεων υπάρχει όπως και επέκταση της πυρκαγιάς σε άλλα εμπορευματοκιβώτια του πλοίου. Ο χώρος ενδιαίτησης έχει κατακλυστεί από καπνούς με πιθανή απώλεια αισθήσεων των ατόμων του πληρώματος του πλοίου που βρίσκονται εκεί. Επιτακτική η διάσωσή τους. Στο χώρο της προβλήτας τα τραυματισμένα άτομα πρέπει να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο ενώ εργαζόμενοι βρίσκονται σε πανικό παρεμποδίζοντας και δυσκολεύοντας το έργο των Αρχών.

Στο χώρο της προβλήτας τα τραυματισμένα άτομα πρέπει να απομακρυνθούν σε ασφαλές σημείο ενώ εργαζόμενοι βρίσκονται σε πανικό παρεμποδίζοντας και δυσκολεύοντας το έργο των Αρχών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει