Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZenecaΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, 13:31

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σήμερα ότι το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης κατά του Covid-19 είναι «ασφαλές» και «εξαιρετικά» αποτελεσματικό.

«Αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και λειτουργεί εξαιρετικά καλά», διαβεβαίωσε ο συντηρητικός ηγέτης μιλώντας στην εφημερίδα The Times ενώ υπογράμμισε πως είναι επίσης «σχετικά εύκολο να διανεμηθεί» και πως «διατίθεται σε τιμή κόστους».

Στο μεταξύ, η Γαλλία εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ευρωπαίοι ιατρικοί εμπειρογνώμονες θα ξεκαθαρίσουν την Πέμπτη τα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι η απόφαση μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν τη χρήση του δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σε μια συντονισμένη κίνηση, τα μεγαλύτερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- ανέστειλαν χθες τη χρήση του εμβολίου για το διάστημα που εκκρεμεί το αποτέλεσμα μιας έρευνας που διεξάγεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) σε μεμονωμένες περιπτώσεις αιμορραγίας, θρόμβων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Σήμερα ανέστειλαν τη χορήγηση του ίδιου εμβολίου η Σουηδία και η Λετονία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο EMA ανακοίνωσαν, όπως και η AstraZeneca, ότι δεν υπάρχει κάποια αποδεδειγμένη σχέση.«Η επιλογή είναι πολιτική», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο γενικός διευθυντής του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων Νικόλα Μαγκρίνι, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Μαγκρίνι χαρακτήρισε ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca και δήλωσε πως η αναλογία κόστους οφέλους απ’ αυτό είναι «ευρέως θετική». Υπήρξαν οκτώ θάνατοι και τέσσερις περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμούς στην Ιταλία, πρόσθεσε.

Ο γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους πως η αναλογία κινδύνου-οφέλους για το εμβόλιο παραμένει θετική. «Αναμένουμε μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης κάποιου είδους ετυμηγορία από την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα που θα μας επιτρέψει να επαναλάβουμε την εμβολιαστική εκστρατεία», δήλωσε ο Βεράν. Ο επικεφαλής της γαλλικής εμβολιαστικής εκστρατείας Αλέν Φισέ δήλωσε πως περιμένει ότι η αναστολή θα είναι προσωρινή.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021, 13:31Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει