Αυξημένη ανησυχία για την πανώλη των χοίρων στην Κεντρική ΜακεδονίαΑυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, ζητά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, διαφαίνεται ότι ο ιός της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων, που έχει επιβεβαιωθεί στη γειτονική Βουλγαρία, μετακινείται νοτιότερα.

   Ειδικότερα η Περιφέρεια επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι στη Βουλγαρία εντός του 2019 υπήρξαν συνολικά 27 εστίες της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε αγριόχοιρους, 24 εστίες σε οικόσιτους χοίρους και 6 εστίες σε μεγάλες εμπορικές μονάδες, στις οποίες έχουν θανατωθεί 128.632 χοιροειδή.

Επιπλέον διευκρινίζει ότι εκτός από τις εμπορικές εκμεταλλεύσεις χοίρων, τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας πρέπει να λαμβάνονται και από κατόχους οικόσιτων χοίρων, που διατηρούνται σε αυλές.

   Επίσης απαγορεύονται για όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων η είσοδος ή η μεταφορά ενήλικων αγριόχοιρων και άγριων χοιριδίων στο χώρο στέγασης των χοίρων, η σίτιση των χοίρων με ωμό χοιρινό κρέας και υποπροϊόντα χοιρινού κρέατος ή κρέας θηραμάτων αγριόχοιρων, η είσοδος κυνηγών, του εξοπλισμού τους, των ενδυμάτων και υποδημάτων τους, στο χώρο στέγασης των χοίρων και η παραμονή χοίρων προερχόμενων από εμπορικές ή μη εκμεταλλεύσεις, εκτός περιφραγμένων εγκαταστάσεων.

   Γνωστοποιείται, άλλωστε, ότι προκειμένου να επιτρέπεται η πώληση χοίρων από κατόχους εμπορικών εκμεταλλεύσεων, με σκοπό την εκτροφή τους ως οικόσιτα, τα οποία αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό για την μετάδοση της νόσου πρέπει ο υπεύθυνος της συστηματικής χοιροτροφικής εκμετάλλευσης να υποβάλει σχετικό αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών ή μη δήλωσης των ζώων στην αρμόδια κτηνιατρική αρχή και σήμανσης τους, επιβάλλονται διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

   Διευκρινίζεται, τέλος, ότι δεν χορηγείται καμία μεμονωμένη αποζημίωση ή ενίσχυση, όταν διαπιστώνεται ότι η ασθένεια των ζώων προκλήθηκε εσκεμμένα ή από αμέλεια του δικαιούχου, συμπεριλαμβανομένης της μη τήρησης μέτρων βιοασφάλειας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει