Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για έξι εβδομάδεςΟ πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ιδίως την απαγόρευση των διακοινοτικών μετακινήσεων για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων στο κράτος της ανατολικής Αφρικής βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Οι μετακινήσεις με ιδιωτικά και δημόσια οχήματα απαγορεύονται, αλλά τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τους τουρίστες και τα εμπορεύματα.

Έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, από τις 19:00 ως τις 05:00.

«Όλα τα αυτοκίνητα» που μεταφέρουν επιβάτες «θα σταματήσουν» τις μετακινήσεις, επέμεινε ο πρόεδρος Μουσέβενι στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Οι έμποροι θα πρέπει να παραμένουν στα καταστήματά τους και όχι να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Τα εργοστάσια και τα εργοτάξια ενθαρρύνονται να στεγάζουν τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ χθες στις 22:00 και θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες.

Η Καμπάλα είχε επιβάλει πέρυσι αυστηρά μέτρα παρότι δεν έχει καταγράψει επίσημα ελάχιστα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η επιδημία ωστόσο άρχισε εξαπλώνεται εκθετικά τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στο ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας.

Γιατροί εκμυστηρεύθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων καθώς οι μολύνσεις από τον ιό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυξήθηκαν από περίπου 100 την ημέρα σε πάνω από 1.700.

Κι αυτό παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους το κλείσιμο των σχολείων, των μπαρ, των εστιατορίων και την απαγόρευση των περισσότερων δημόσιων συγκεντρώσεων.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», υπογράμμισε ο κ. Μουσέβενι στο χθεσινό διάγγελμά του.

Επισήμως, η Ουγκάντα είχε καταγράψει μέχρι χθες 582 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 70.893 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει