Αυτοψία της Λίνας Μενδώνη στο μέγαρο του Αλέξανδρου Σούτσου


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, 08:18

Στην οικία Αλεξάνδρου Σούτσου – η οποία ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη – επί της οδού Σταδίου 47 έκανε αυτοψία εχθές η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη καθώς ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η υποστήλωση του εσωτερικού του κτηρίου που κάηκε την 1η Μαΐου 2020.

«Η καταστροφή του Μεγάρου Σούτσου» δήλωσε μετά το πέρας της αυτοψίας η Λίνα Μενδώνη «έχει επιβαρύνει έτι μάλλον την εικόνα της πολύπαθης Σταδίου και αυτός είναι ένας ακόμη σπουδαίος λόγος για τον οποίο πρέπει το μνημείο να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν. Εχθές το πρωί έδωσα στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων και στη Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων τις σχετικές οδηγίες προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών. Το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου πρέπει να  είναι ώριμο, ώστε  να ενταχθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2021-27. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, όταν μιλάμε για την καρδιά της Αθήνας».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά τη αυτοψία όλων των ορόφων και των νεωτερικών κατασκευών  έδωσε οδηγίες,  ώστε  να  ληφθεί άμεσα πρόνοια για την εγκατάσταση εξωτερικών ικριωμάτων προς αποφυγή ατυχήματος των διερχόμενων  πεζών.

«Τώρα, που έχουν αποσυρθεί τα υπολείμματα της πυρκαγιάς από τον δεύτερο όροφο,  τα αδρανή υλικά από τις πτώσεις των  ψευδοροφών και δαπέδων των υπερκείμενων ορόφων και από την κατάρρευση της ξύλινης στέγης, εμφανίστηκε εναργής όλη η κακοπάθεια του μεγάρου, το οποίο ενοικιάστηκε το 1957 ως κατάστημα ένδυσης» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Αν και κηρυγμένο διατηρητέο δημιουργήθηκαν αυθαίρετα μεσοπατώματα για να εξυπηρετήσουν τις διάφορες εμπορικές χρήσεις, επιφέροντας καταστροφές στην εσωτερική διαρρύθμισή του, στον εσωτερικό διάκοσμο με τις οροφογραφίες, κλείστηκαν τρία από τα πέντε αψιδωτά ανοίγματα της πρόσοψης, αποκόπηκε το κεντρικό κλιμακοστάσιο στο ύψος του δεύτερου ορόφου, καταστράφηκαν τα ξύλινα πατώματα και ξηλώθηκαν οι ξύλινες κατασκευές, που κοσμούσαν το κτίριο την εποχή που διέμενε σε αυτό ο Αλέξανδρος Σούτσος. Το 1896, με τη διαθήκη του, το  δώρισε στο ελληνικό κράτος μαζί με τις συλλογές του και την επίπλωσή του για να δημιουργηθεί η Εθνική Πινακοθήκη. Το μέγαρο, λόγω παλαιότητας και μη συντήρησης, εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ΄80.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020, 08:18

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει