Αφγανιστάν: Προελαύνουν οι Ταλιμπάν – ΗΠΑ και Γερμανία καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώραΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021, 19:02

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα την έδρα της αστυνομίας της Χεράτ, τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν, στη δυτική πλευρά της χώρας, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, διευκρινίζοντας ότι οι αντάρτες ύψωσαν τη σημαία τους πάνω από το κτίριο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, οι Ταλιμπάν δεν συνάντησαν καμιά αντίσταση από την πλευρά των αφγανικών δυνάμεων. Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των ανταρτών, δήλωσε μέσω Twitter ότι «ο εχθρός τράπηκε σε φυγή… Δεκάδες στρατιωτικά οχήματα, όπλα και πολεμοφόδια έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν».

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από το Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες επιλογές των εμπορικών πτήσεων, επισημαίνει ειδοποίηση στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, εν μέσω της ταχείας προέλασης των Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Γάζνι, μια προώθηση που τους φέρνει σε απόσταση 150 χλμ από την Καμπούλ. Είναι η τελευταία εξέλιξη στην ταχεία προέλαση των Ταλιμπάν την ώρα που οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα.

Η ταχύτητα και η βία της προέλασης των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει θυμό σε πολλούς Αφγανούς ως προς την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να πολεμήσει μόνη της την ισλαμιστική οργάνωση.

Η Γερμανία κάλεσε επίσης σήμερα τους πολίτες της να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από το Αφγανιστάν με τις προγραμματισμένες πτήσεις λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας.

«Οι Γερμανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα καλούνται με τον πιο έντονο τρόπο να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να φύγουν με τις προγραμματισμένες πτήσεις το νωρίτερο δυνατόν» αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας απέρριψε τη Δευτέρα τις εκκλήσεις προς το Βερολίνο να σταλούν στρατιώτες πίσω στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Κουντούζ, της πόλης στην οποία είχαν αναπτυχθεί γερμανικά στρατεύματα επί μια δεκαετία.

Η Γερμανία είχε τη δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ και έχασε περισσότερους στρατιώτες στη μάχη στην Κουντούζ από οπουδήποτε αλλού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021, 19:07Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει