Α. Σαμαράς: Η ΕΕ οφείλει να βοηθήσει έμπρακτα

Λύσεις υπάρχουν και είναι στο τραπέζι δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ ενόψει της συνόδου κορυφής απορρίπτοντας και την συμμετοχή ιδιωτών και την επιλεκτική χρεοκοπία.

Ο Α. Σαμαράς τόνισε την ευθύνη της ΕΕ να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη «και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής».

«Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αύριο,,τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, η ηγεσία της Ευρώπης οφείλει να δείξει αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όχι να παρατείνει την αστάθεια των αγορών.

Γιατί, όσο παρατείνεται η αστάθεια, τόσο διογκώνεται η αποσταθεροποίηση. Οφείλει ακόμα να βοηθήσει έμπρακτα τα κράτη μέλη που έχουν πρόβλημα και για λόγους αλληλεγγύης, αλλά και γιατί διαφορετικά μεγαλώνει ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Η συμμετοχή των ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού ήταν μια λαθεμένη επιλογή εξ αρχής. Που εκτόξευσε το κόστος δανεισμού για τις ασθενέστερες χώρες και μεταδίδει ακόμα την κρίση παντού.

Η “επιλεκτική χρεοκοπία” δεν είναι λύση. Είναι αυτό που πρέπει να αποφύγουμε! Γιατί επιδεινώνει τα προβλήματα ρευστότητας χωρών, όπως η Ελλάδα. Και οδηγεί σε τεράστια αβεβαιότητα και σίγουρη επιδείνωση.

Γι’ αυτό και ο ίδιος ο κ. Τρισέ προειδοποιεί να μην υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”. Λύσεις υπάρχουν.

Υπάρχει πάντα η λύση του ευρω-ομόλογου, ώστε χώρες που έχουν πρόβλημα να ξεπληρώσουν με ευνοϊκότερους όρους τα δάνειά τους και να γίνει το χρέος τους βιώσιμο. Το ευρω-ομόλογο θα επιτρέψει αισθητή μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, χωρίς να υπάρξει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Και βραχυχρόνια, υπάρχει η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα επιφέρει μείωση του δημόσιου χρέους, επίσης χωρίς να προκαλέσει “επιλεκτική χρεοκοπία”.

Οι λύσεις αυτές είναι, ήδη, στο τραπέζι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει