«Βλέπουμε 50ρηδες στα νοσοκομεία που δεν μπορούν να αναπνεύσουν»


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, 09:47

«Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, κάτι που συνέβη και στην Ιταλία. Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Ο ίδιος μίλησε για την πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο σύστημα υγείας και εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ «ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%». Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Ο κ. Σύψας υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν ανοίξει η αγορά στις αρχές Δεκεμβρίου, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί να πάμε σε εκ νέου lockdown. Κι αυτό γιατί, μέχρι να βγει το εμβόλιο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdwon έως την άνοιξη… Μόνο όταν σταματήσει η τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ, μόνο τότε μπορούμε να σκεφτούμε να ελαττώσουμε τα μέτρα».

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020, 09:47

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει