Βοσνία: Ο Μομτσίλο Κράισνικ πέθανε από κορωνοϊό


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, 13:12

Ο Μομτσίλο Κράισνικ, ένας πρώην πολιτικός αξιωματούχος των Σέρβων της Βοσνίας καταδικασμένος για εγκλήματα πολέμου από τη διεθνή δικαιοσύνη, πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών από τον νέο κορωνοϊό, ανακοινώθηκε από νοσοκομειακή πηγή.

Ο Μομτσίλο Κράισνικ, ο οποίος θεωρούνταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ράντοβαν Κάρατζιτς, του πολιτικού αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια της σύγκρουσης των ετών του 1990, απεβίωσε το πρωί σε νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα, ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTRS.

Ο Μομτσίλο Κράισνικ ήταν στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σερβοβόσνιων.

Είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στα τέλη Αυγούστου εξαιτίας μιας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του αφού είχε μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό.

Ο Μομτσίλο Κράισνικ συνελήφθη τον Απρίλιο 2000 στο Πάλε, κοντά στο Σαράγεβο, προπύργιο των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου. Καταδικάσθηκε πρωτοδίκως το 2006 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία σε 27 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα πολέμου και αθωώθηκε για την κατηγορία της γενοκτονίας.

Η ποινή αυτή μειώθηκε σε κάθειρξη 20 ετών σε δεύτερο βαθμό, τον Μάρτιο 2009. Τελικά κρίθηκε ένοχος για «εκτοπισμούς, καταναγκαστική μεταφορά και διώξεις μη Σέρβων αμάχων της Βοσνίας».

Αποφυλακίσθηκε το 2013 αφού εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής του.

Η σύγκρουση στη Βοσνία στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους ενώ 2,2 εκατομμύρια εκτοπίσθηκαν.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, 13:24

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει