Βρέθηκε το μαύρο κουτί της μοιραίας πτήσης

Το μαύρο κουτί του αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 των Ethiopian Airlines που συνετρίβη χθες εντοπίστηκε προ ολίγου, μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Την πληροφορία για τον εντοπισμό του μετέδωσε και η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Το Boeing πετούσε με προορισμό το Ναϊρόμπι, όταν συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, με συνέπεια των θάνατο των 157 επιβαινόντων (επιβατών και πληρώματος).

Το νέο δυστύχημα με την εμπλοκή αεροσκάφους Boeing 737 MAX 8 εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια του αναφερόμενου αναβαθμισμένου μοντέλου, καθώς ένα αεροσκάφος παρόμοιου τύπου είχε συντριβεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ινδονησία.

Στο μικροσκόπιο το σύστημα ασφαλείας

Μέσα σε λίγους μήνες δύο Boeing του ίδιου μοντέλου έχουν καταπέσει λίγα λεπτά μετά την απογείωσή τους, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του εν λόγω αεροσκάφους τύπου Boeing 737 MAX 8.

Στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη, αεροσκάφος της ινδονησιακής εταιρείας χαμηλού κόστους Lion, μεσαίων αποστάσεων, κατέπεσε στη θάλασσα ανοικτά της Ιάβας, με αποτέλεσμα να χαθούν 189 ανθρώπινες ζωές.

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών τίθεται πλέον το σύστημα MCAS (σ.σ.: Maneuvering Characteristics Augmentation System), το οποίο ρίχνει αυτομάτως τη «μύτη» του αεροπλάνου προς τα κάτω, εάν τα δεδομένα που υπάρχουν δείχνουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι σήμερα, το εν λόγω σύστημα φέρεται να ανταποκρίθηκε σε λανθασμένα δεδομένα, τα οποία έδειχναν ότι η κλίση της μύτης ήταν μεγαλύτερη από ό,τι συνέβαινε στην πραγματικότητα και κατά συνέπεια ότι το αεροσκάφος κινδύνευε.

Ως φαίνεται, ενεργοποιήθηκαν τα αυτοματοποιημένα συστήματα του αεροσκάφους, με τους πιλότους να δίνουν «άνιση» μάχη προκειμένου να επαναφέρουν το αεροπλάνο.

Η Boeing υποστήριξε ότι οι πιλότοι θα έπρεπε να είχαν αντιληφθεί ότι το εν λόγω σύστημα ήταν σε λειτουργία και να το απενεργοποιήσουν.

«Όλοι οι πιλότοι θα έπρεπε να έχουν εκπαιδευτεί σε αυτήν τη λειτουργία μετά τη Lion Air. H Boeing έκανε κάτι πολύ ασυνήθιστο για κάθε κατασκευαστή. Έστειλε μια ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, λέγοντάς τους ότι έπρεπε να σιγουρευτούν ότι εκπαίδευσαν τους πιλότους στη διαδικασία απενεργοποίησης του συστήματος» τόνισε η η Mary Schiavo, πρώην γενική επιθεωρήτρια του τμήματος μεταφορών των ΗΠΑ.

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει