Βρήκαν τους δράστες ριφιφί σε Καρδίτσα και Βόλο

Δικογραφία σε βάρος πέντε Αλβανών

Εξιχνιάσθηκαν μία διάρρηξη και μία απόπειρα διάρρηξης κοσμηματοπωλείων, που έγιναν με τη μέθοδο «ριφιφί», τον προηγούμενο χρόνο στην Καρδίτσα και το Βόλο.

Παράλληλα, εξακριβώθηκε η δράση 8μελούς εγκληματικής οργάνωσης, με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, στη διάπραξη των συγκεκριμένων διαρρήξεων και σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος πέντε Αλβανών, ηλικίας 36, 33, 29, 28 και 35 ετών και τριών ακόμη, αγνώστων μέχρι στιγμής συνεργών τους, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές.

Συγκεκριμένα, οι πέντε Αλβανοί, μαζί με τους άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς τους είχαν συστήσει σε μη προσδιορισμένο χρόνο εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους, ενώ με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά προέβαιναν στην εγκληματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τακτική και την ίδια πάντα μεθοδολογία «ριφιφί».

Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύψουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να μην αποκαλυφθούν στις Διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυστηρά μέτρα «προστασίας». Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες και συνεννοήσεις κατά την προσέγγιση των κοσμηματοπωλείων – στόχων, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, αλλά και κατά τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, οι οποίες δεν ήταν δηλωμένες στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά σε στοιχεία ταυτότητας αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία εξιχνιάσθηκαν οι παρακάτω διαρρήξεις που, σύμφωνα με την αστυνομία, διέπραξε η εγκληματική οργάνωση την 26-04-2012 και την 07-05-2012:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 26-04-2012 οι τρεις αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 36, 33 και 29 ετών μαζί με τους αγνώστους συνεργούς τους διέρρηξαν κοσμηματοπωλείο 53χρονου ημεδαπού στους Σοφάδες Καρδίτσας, αφαιρώντας από αυτό μεγάλο αριθμό κοσμημάτων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα (30.000) ευρώ.

Όπως διαπιστώθηκε, οι δράστες είχαν προηγουμένως απενεργοποιήσει τον εξωτερικό συναγερμό του κοσμηματοπωλείου, κόβοντας το καλώδιο του Ο.Τ.Ε. με τσεκούρι, ενώ στη συνέχεια διέρρηξαν κενό οίκημα, εφαπτόμενο του χρυσοχοείου. Διανοίγοντας τρύπα στο μεσότοιχο αυτών, εισήλθαν στο κοσμηματοπωλείο και διέρρηξαν με τη χρήση ηλεκτρικού τροχού, το χρηματοκιβώτιο, στο οποίο φυλάσσονταν τα αφαιρεθέντα κοσμήματα.

Τα μέλη της οργάνωσης στο σύνολό τους, τις πρώτες πρωινές ώρες της 07-05-2012 αποπειράθηκαν να διαρρήξουν κοσμηματοπωλείο 76χρονου ημεδαπού στο Βόλο.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας οικοδομικό εργαλείο, αρχικά διάνοιξαν τρύπα σε μεσοτοιχία αποθήκης 75χρονης ημεδαπής με κενό κατάστημα 51χρονου ημεδαπού. Στη συνέχεια διάνοιξαν εκ νέου τρύπα σε διπλανό κατάστημα – τυροκομείο 46χρονου ημεδαπού και εισήλθαν στο εσωτερικό του, χωρίς να καταφέρουν τελικά να διανοίξουν οπές από τις μεσοτοιχίες των καταστημάτων αυτών με το κοσμηματοπωλείο.

Επισημαίνεται, ότι τέσσερα από τα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 36, 33, 29 και 28 ετών προφυλακίστηκαν και κρατούνται από το Νοέμβριο του έτους 2012 σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, για παρόμοια αδικήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει