Βρετανοί βρήκαν τρόπο να φορτίζουν τα ηλεκτρικά σε μόλις 6 λεπτά – Το αποδεικνύουν σε μία σύγχρονη Lotus EliseΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, 20:30

Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Μόλις χθες γράφαμε για τη κινεζική startup εταιρία η οποία υποστηρίζει πως κατασκεύασε μπαταρίες οι οποίες δεν επηρεάζονται από το κρύο, προσφέρουν αυτονομίας 1.000χλμ. και φορτίζουν από το 0 στο 80% σε 8 λεπτά.

Σήμερα είναι η σειρά των Βρετανών και της εταιρίας Nyobolt να μας δείξουν τις νέες μπαταρίες τους, οι οποίες φορτίζουν πλήρως σε 6 λεπτά και μετά από 2.000 φορτίσεις δεν έχουν χάσει καθόλου από την αποδοτικότητα τους. 

Η εταιρεία για να γίνει πιο πειστική, παρουσιάζει ένα ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο, εξοπλισμένο με την συγκεκριμένη μπαταρία η οποία φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από έξι λεπτά. Η συγκεκριμένη έχει χωρητικότητα  35 κιλοβατώρων προσφέροντας αυτονομία περίπου 250 χιλιομέτρων με μία μόνο φόρτιση. Η Nyobolt δεν θέλει να αποκαλύψει το βάρος του σπορ οχήματος , αλλά λέει αόριστα ότι ζυγίζει “πιο κοντά στον ένα τόνο παρά στους δύο”.

Μάλιστα η Nyobolt ισχυρίζεται ότι η νέα μπαταρία της έχει δοκιμαστεί για πάνω από 2.000 κύκλους γρήγορης φόρτισης, χωρίς να παρουσιάσει καμία σημαντική υποβάθμιση στην αποδοτικότητα της. Επίσης, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν περιορίζεται μόνο σε μικρές μπαταρίες, καθώς θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν και μεγαλύτερα σύνολα. Βέβαια, είναι δεδομένο πως τέτοιες ταχύτητες φόρτισης θα είναι εφικτές μόλις γίνουν διαθέσιμοι φορτιστές 1 MW.

Το πρωτότυπο αυτό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που εφοδιάζεται με αυτή την τεχνολογία, σχεδίασε ο Julian Thomson, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό της αρχικής Lotus Elise. Ο Thomson εμπνεύστηκε από την ιδέα του γνωστού σπορ αυτοκινήτου, αλλά θέλησε να κάνει αυτή τη σύγχρονη σχεδιαστική ερμηνεία πιο πλατιά, μακρύτερη και χαμηλότερη από το πρωτότυπο. Βοηθός της Nyobolt και του Thomson στο έργο ήταν η Callum, μια βρετανική εταιρεία σχεδιασμού και μηχανικής που ιδρύθηκε το 2019 από τον πρώην σχεδιαστή της Jaguar Ian Callum.

“Προηγουμένως, η δημιουργία ενός ελαφρού οχήματος ταχείας φόρτισης δεν ήταν δυνατή χωρίς να διακυβεύεται η διάρκεια ζωής του και έτσι οι άνθρωποι βασίζονταν σε δαπανηρές και μεγάλες συστοιχίες μπαταριών στο όχημα. Με τη μοναδική μας τεχνολογία πετύχαμε ένα αυτοκίνητο φόρτισης έξι λεπτών και αναπτύξαμε μικρότερα πακέτα μπαταριών που μπορούν να παρέχουν περισσότερη ισχύ και να φορτίζουν σε λιγότερο χρόνο”, σχολιάζει ο Sai Shivareddy, διευθύνων σύμβουλος της Nyobolt.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023, 20:30Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει