Βόρεια Ιρλανδία: Νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 15:31

Νέο lockdown τεσσάρων εβδομάδων με στόχο να «μπει φρένο» στο κύκλωμα μετάδοσης του κορωνοϊού επιβάλλει η αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από την Πρωθυπουργό Αρλίν Φόστερ με δήλωση στο τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ.

Το lockdown θα ισχύσει από την προσεχή Παρασκευή και προβλέπει το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο. Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά από τις 8 το βράδυ.

Ταυτόχρονα, οι προγραμματισμένες διακοπές μίας εβδομάδας των σχολείων στο τέλος Οκτωβρίου αυξάνονται σε δύο εβδομάδες, με ημέρα έναρξης την 19η του μήνα αντί για την 26η.

Ανοιχτοί παραμένουν, ωστόσο, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.

Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.

Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

Τα πανεπιστήμια θα πρέπει να προσφέρουν όπου αυτό είναι εφικτό εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Ανοιχτά παραμένουν τα καταστήματα λιανικής.

Υπό πίεση για την επιβολή lockdown και στην Αγγλία βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, με τον ηγέτη των Εργατικών της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ να δηλώνει χθες πως ένας «διακόπτης» δύο ή τριών εβδομάδων είναι ο μόνος τρόπος να σπάσει το κύκλωμα μετάδοσης του ιού.

 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 15:31

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει