Β. Μεταξάς: Αποδέσμευση από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.

Από τα νταμάρια της Συκής και του Νεοχωρίου, μέχρι τα πιο σύνθετα ζητήματα του χρέους, όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς θα βρει κάποια «οδηγία» ή «στρατηγική», όπως λένε στη γλώσσα των Βρυξελλών, η οποία στρέφεται ενάντια στη ζωή των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων.

Όσο προχωράνε τα χρόνια γίνεται πιο ξεκάθαρο σε όλο και περισσότερα τμήματα του λαού ότι η Ε.Ε. αποτελεί θηλιά για τους πολλούς και εργαλείο για τους λίγους. Βλέποντας αυτή τη μεταστροφή εντείνουν την προπαγάνδα τους οι δυνάμεις εκείνες που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριζαν και αποθέωναν την Ε.Ε. καλλιεργώντας σκόπιμα αυταπάτες στο λαό για να τον κρατάνε εγκλωβισμένο στις αντιλαϊκές στρατηγικές της. Τι λένε τώρα; Ότι έχει πάρει «κακή στροφή», ότι κυριαρχούν «νεοφιλελεύθερες δυνάμεις», ότι «έχει χαθεί η δημοκρατία και η αλληλεγγύη». Τα πάντα για να καλύψουν ότι η Ε.Ε. είναι μια λυκοσυμμαχία καπιταλιστικών κρατών που συγκροτήθηκε και υπάρχει για να προωθεί τα κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων των χωρών τους απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Κάτι που σημαίνει τσάκισμα των λαών τους, αλλά και σοβαρές αντιθέσεις μεταξύ τους, μιας και ο ανταγωνισμός υπάρχει και εντός. Για το λόγο αυτόν ακριβώς μιλάμε για συμμαχία «λύκων».

Στα πλαίσια αυτά οι προχτεσινές αναφορές του Αλ. Τσίπρα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για «αποκλίσεις» από τη «δημοκρατία» και την «αλληλεγγύη» στην Ε.Ε. που είναι «θεμέλιά της», περιγράφοντας τη στάση των θεσμών, είναι τουλάχιστον κοροϊδία. Όπως και η λεκτική «επίθεσή» του σε θεσμούς και χώρες που από βδομάδα σε βδομάδα μετατρέπονται από φίλοι σε εχθρούς και τούμπαλιν! Ένιωσε «δυσάρεστη έκπληξη», είπε! Δήθεν δεν ήξερε ο πρόεδρος ενός κόμματος που εδώ και 25 χρόνια πίνει νερό στο όνομα της Ε.Ε., του «κοινού σπιτιού» των λαών, που ταυτίζει την Ευρώπη με την Ε.Ε. όπως ακριβώς στη χώρα ταυτίζει τα συμφέροντα του λαού με αυτά των επιχειρηματικών ομίλων; Δεν ήξερε το κόμμα που όταν εκλεγόταν ο Ολάντ έκδιδε την εφημερίδα του με πρωτοσέλιδο τίτλο «Άνεμος αλλαγής στην Ευρώπη», αντίστοιχα φερόταν για τον Ρέντσι, που έβαζε τον κόσμο του να διαδηλώνει για συμμαχία μαζί τους, όπως ακριβώς προσπαθεί εδώ και μήνες να παρουσιάσει το Νο1 κράτος – φονιά του κόσμου, τις ΗΠΑ, ως φίλο του λαού της χώρας μας; Δεν ήξερε και συνεχίζει και ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού λέγοντας ότι θεμέλιοι λίθοι της Ε.Ε. είναι η δημοκρατία και η αλληλεγγύη!

Θεμέλιος λίθος της Ε.Ε. είναι ο νόμος του ανταγωνισμού και ο νόμος του πιο ισχυρού στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Το κάθε κράτος με την κοινή ένωση πετυχαίνει την πιο αποφασιστική επιβολή αντιλαϊκών μέτρων στους λαούς – στοιχείο απαραίτητο για να μπορεί να υπάρξει η κερδοφορία άρα και η ανταγωνιστικότητα με άλλα κέντρα (BRICS κτλ.). Ταυτόχρονα, όμως προσπαθεί να επιβάλλει και τα συμφέροντα των δικών του μονοπωλίων μέσα στην ένωση και απέναντι σε ανταγωνιστές της ίδιας αγέλης. Για το λόγο αυτό βλέπουμε ότι ακόμα και κόμματα του ίδιου ιδεολογικού μανδύα (π.χ. σοσιαλδημοκράτες) από διαφορετικές χώρες μπορεί να έχουν διαφορετικές φωνές, όπως και κόμματα διαφορετικού μανδύα να έχουν ίδια φωνή. Τα παραμύθια, λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αν βγουν άλλες «αριστερές» δυνάμεις στις κυβερνήσεις των χωρών (βλ. Ισπανία, Πορτογαλία κτλ.), τότε θα φυσήξει άλλος άνεμος, είναι σαν τον άνεμο που φύσηξε με τον Ολάντ: μπάζει από παντού!

Το ΚΚΕ από την αρχή της ίδρυσης της ΕΟΚ και της εισόδου της χώρας σε αυτή, αλλά και αργότερα με τη μετατροπή της σε Ε.Ε. με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, πιο μετά με τη δημιουργία της Ευρωζώνης και του Ευρώ, κράτησε την πιο συνεπή στάση και θέση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Ακόμα και σε πονηρές περιόδους που από την ΕΟΚ έτρεχαν διάφορα πακέτα, τα οποία προέρχονταν από λεφτά του λαού αλλά προβάλλονταν σαν «τσουβάλια» με λεφτά που έρχονταν από τις Βρυξέλλες, το ΚΚΕ έλεγε ότι είναι ένωση των μονοπωλίων.

Διάφοροι όψιμοι πολέμιοι της Ε.Ε. σήμερα, τότε ήταν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισής της, γίνονταν μέσα στη χώρα οι «αριστεροί» προπαγανδιστές της. Κάποιες ομάδες μάλιστα που προβάλλονται πιο «αριστερά» από το ΚΚΕ έλεγαν ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είναι «ένα βήμα πιο κοντά στον σοσιαλισμό»! Οι ίδιοι τώρα μιλάνε για έξοδο από την Ευρωζώνη και όχι από την Ε.Ε. συνεχίζοντας να προσφέρουν υπηρεσίες «αριστερού» μπερδέματος του λαού.

Οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Ε.Ε. είναι θηλιά για τους ίδιους και για όλο το λαό, χρειάζεται να προσέξουν ιδιαίτερα για έναν επιπλέον λόγο. Σήμερα, στα πλαίσια της καπιταλιστικής κρίσης, ακόμα και μερίδες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, θα βολεύονταν από το να βρίσκεται η χώρα εκτός Ε.Ε. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχει συγκροτηθεί και αντίστοιχο κόμμα, με τις ευλογίες τμήματος των βιομηχάνων της χώρας, ενώ σε όλες τις χώρες με μεγάλους τίτλους οι εφημερίδες ανακοινώνουν ότι «πληθαίνουν οι ευρωσκεπτικιστές», βάζοντας σε αυτό το τσουβάλι διάφορους καλοθελητές. Κανένας δεν πρέπει να ταυτιστεί μαζί τους. Η εναντίωσή τους στην Ευρωζώνη ή την Ε.Ε. δε γίνεται από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού, αλλά από τη σκοπιά της διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Ο δικός τους δρόμος εξόδου θα σημάνει επίσης αντιλαϊκή πολιτική, βάρβαρα μέτρα, εκμετάλλευση, από άλλο δρόμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αγγλία που δια στόματος βασίλισσας ανακοινώθηκε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ε.Ε. Στο ίδιο καταλήγουν και οι ομάδες που μιλάνε για ένωση με άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, κλείνουν το μάτι στη Ρωσία ή άλλες μεγάλες καπιταλιστικές χώρες. Η λαϊκή εναντίωση στην Ε.Ε., για να μη γίνει υποχείριο κανενός, πρέπει να συνοδευτεί από την πάλη για να πάρουν τα κλειδιά της οικονομίας οι παραγωγοί του πλούτου από εκείνους που τα έχουν στην κατοχή τους, τα μονοπώλια. Αλλιώς το «μέσα» ή «έξω», θα είναι ένα παιχνίδι στο γήπεδό τους, όπου πάντα χαμένος είναι ο λαός.

Σήμερα που ζητούνται από τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και ιδίως τους νέους, ολοένα και μεγαλύτερες θυσίες για να συνεχιστεί η εκμετάλλευσή τους, για να συνεχίζουν να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα από τη δουλειά και τα βάσανά τους, ο δρόμος που καλεί το ΚΚΕ, για αποδέσμευση από την Ε.Ε., με εργατική εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, είναι ο δρόμος εκείνος που οι δυσκολίες και οι θυσίες για το λαό και λιγότερες θα είναι, αλλά και θα έχουν αξία για τον ίδιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει