Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία ζητούν από το Ιράν να απόσχει από κάθε βίαιη ενέργεια


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, 02:11

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία προέτρεψαν την κυβέρνηση του Ιράν να απόσχει από οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια και να πάρει πίσω την απόφαση να πάψει να εφαρμόζει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι ηγέτες των τριών χωρών — της λεγόμενης ομάδας E3 — τόνισαν παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Ιράκ και στο Ιράν και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία δεν συμμορφώνονται προς τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της χώρας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ.

«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος παραμένει προτεραιότητα. Είναι ουσιώδους σημασίας να διατηρήσουμε τον συνασπισμό για αυτό. Καλούμε τις αρχές του Ιράκ να συνεχίσουν να προσφέρουν την απαραίτητη υποστήριξη στον συνασπισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες με όλα τα μέρη προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιφέρεια», συμπληρώνεται στο κείμενο της ομάδας E3.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2020, 02:12

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει