Γενικές εκλογές την Τρίτη στο Ισραήλ

Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν δικαίωμα ψήφου στις 21ες γενικές εκλογές της χώρας τους, στις οποίες ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάου αγωνίζεται για την πολιτική του επιβίωση.

Πρόκειται για την εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίσθηκε «η πλησιέστερη πάλη» σε εκλογές που έχει δει το Ισραήλ εδώ και χρόνια.

Ο Μπένιαμιν Νετανιάου διεκδικεί την πέμπτη πρωθυπουργική θητεία του. Εάν επανεκλεγεί, θα ξεπεράσει τον ιδρυτή του Ισραήλ Δαβίδ Μπεν-Γκουριόν ως πλέον ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.

Ωστόσο, ο  Νετανιάου, βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς, και εκκρεμεί εναντίον του τελική  ακρόαση  με τον γενικό εισαγγελέα, που είναι και ο πλέον σκληρός ανταγωνιστής του εδώ και χρόνια – ο Benny Gantz.

Ο Gantz, πρώην επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ο οποίος είναι νεοφερμένος στην πολιτική, προτάσσει στον ανταγωνισμό με τον Νετανιάου ζητήματα  ασφάλειας – από τα βασικά ζητήματα των εκλογών – και υπόσχεται καθαρότερη πολιτική.

Η Κεντρώα (Μπλε και Λευκό) Συμμαχία του  που σχηματίστηκε με δύο πρώην στρατιωτικούς αρχηγούς και τον πρώην τηλεπαρουσιαστή Yair Lapid, τα πήγαινε λίγο καλύτερα από το κόμμα Likud του Νετανιάου, στις πρώτες δημοσκοπήσεις, αν και η κατάσταση έχει αντιστραφεί από τότε.

Ορισμένες δημοσκοπήσεις φανερώνουν ότι ο Νετανιάου είναι πιθανότερο να είναι σε θέση να σχηματίσει συνασπισμό παρά ο Gantz λόγω της στενής σχέσης του πρωθυπουργού με άλλα δεξιό κόμματα και θρησκευτικά κόμματα.

Η μικρή διαφορά μεταξύ τους έχει προκαλέσει έντονη προεκλογική αναμέτρηση, όχι και τόσο καθαρή τις περισσότερες φορές.

Ωστόσο ουδένα ενιαίο κόμμα στο Ισραήλ  έχει κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο και η χώρα είχε πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι πάντα το πρόσωπο του οποίου το κόμμα κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, αλλά το πρόσωπο που καταφέρνει να συγκεντρώσει αρκετά κόμματα για να ελέγξει τουλάχιστον 61 από τις 120 έδρες στην Κνεσέτ.

Το κόμμα που κερδίζει τις περισσότερες έδρες στο Κνέσετ ίσως δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε κίνηση που δέχθηκε πολλές επικρίσεις, προκειμένου να «κλειδώσει» επιπλέον δεξιές ψήφους ο Νετανιάου ήρθε σε συμφωνία που διευκόλυνε τους υποψηφίους από  κόμμα της ακροδεξιάς που πολλοί βλέπουν ως ρατσιστές και δυσανασχετούν με το ενδεχόμενο να τους δουν να μπαίνουν στο κοινοβούλιο.

Τα σχέδια για ειρήνη με τους Παλαιστινίους δεν εμφανίστηκαν ξεκάθαρα στην προεκλογική εκστρατεία

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων αγωνιστών στη Γάζα, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να δημοσιεύσει το σχέδιό του να επιλύσει τη μακρόχρονη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστινίους, σύντομα μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, οι τρόποι αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν αποτέλεσαν κύριο θέμα των προεκλογικών συζητήσεων. Το ισραηλινό κοινό βλέπει να υπάρχουν λίγες ελπίδες για διεθνή φόρμουλα με τελικό στόχο την ειρήνη – τη «λύση δύο κρατών».

Τα κυρίαρχα μέλη του τρέχοντος δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Νετανιάου είναι ξεκάθαρα αντίθετα στη δημιουργία  παλαιστινιακού κράτους και θέλουν να προσαρτήσουν ένα μεγάλο μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Η πλατφόρμα καμπάνιας των «Μπλε και της Λευκό» αναφέρεται στο «χωρισμό» από τους Παλαιστίνιους, αλλά δεν αναφέρεται ρητά στην ύπαρξη διαφορετικού κράτους.

Υποστηρίζει επίσης την «ενωμένη» Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αν και οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν η πόλη να καταστεί  μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

Η συμμαχία του Benny Gantz απαιτεί επίσης τον συνεχή έλεγχο της κοιλάδας του Ιορδάνη και τη διατήρηση των εβραϊκών συνοικισμών που δημιουργήθηκαν παράνομα (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) στην Δυτική Όχθη αν και το Ισραήλ διαφωνεί.

Το Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ, το οποίο σφράγισε την ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους τη δεκαετία του 1990, έχει χάσει την ευνοϊκή προτίμηση των ψηφοφόρων.

Το σκοτεινό άλογο θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ρυθμιστής

Ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού κόμματος Zehut, Μοσέ Φέιγκλιν, θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ρυθμιστής στις μελλοντικές συνομιλίες για το συνασπισμό, με δημοσκοπήσεις που του δίνουν τουλάχιστον τέσσερις έδρες.

Ο  Φέιγκλιν λέει ότι δεν έχει κάποια προτίμηση μεταξύ του Νετανιάου ή του Γκαντζ ως πρωθυπουργού.

   

Ο  Φέιγκλιν είναι γνωστός για τις εκκλήσεις του προκειμένου να νομιμοποιηθεί η κάνναβη.

Έχει σκληρή θέση για τους Παλαιστινίους και επιθυμία του είναι να τους ενθαρρύνει να μεταναστεύσουν από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Θέλει επίσης να ανεγερθεί τρίτη συναγωγή στο Όρος του Ναού (Haram al-Sharif για τους Μουσουλμάνους), δίπλα στο τέμενος al-Aqsa).

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει