Γιατί η θεωρία διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο δεν έχει εξαφανιστείΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, 15:05

Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Η ιδέα ότι η πανδημία ξεκίνησε σε ένα εργαστήριο έχει περάσει από τη φάση θεωρίας του περιθωρίου ως η πλέον επικρατούσα.

Ξεκίνησε ως μια περιθωριακή θεωρία συνωμοσίας που προωθήθηκε από τον Donald Trump. Τώρα, η πρόταση ότι ο θανατηφόρος κορωνοϊός διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην Κίνα κερδίζει τόσο την επιστημονική όσο και την πολιτική απήχηση.

Η τελευταία αναταραχή που πυροδότησε τις φλόγες της συνωμοσίας ήρθε την περασμένη Πέμπτη, όταν προέκυψε πως ένας κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – που ηγείται των ερευνών για την προέλευση της πανδημίας – περιέγραψε μια εκδοχή της υπόθεσης διαρροής εργαστηρίου ως ένα «πιθανό» σενάριο για το πώς άρχισε η εξάπλωση του ιού.

Ο Peter Ben Embarek του ΠΟΥ δήλωσε ότι ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο θα μπορούσε να έχει μολυνθεί από τον ιό νυχτερίδας ενώ εργαζόταν στο πεδίο – εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τα συμπεράσματα της επίσημης έκθεσης του Μαρτίου (της οποίας ηγήθηκε ο ίδιος), που ανέφερε ότι ένα σενάριο όπου ένας εργαζόμενος εργαστηρίου μολύνθηκε ενώ εργαζόταν με ιούς νυχτερίδας ήταν «εξαιρετικά απίθανο».

Και όμως, δεν είναι ο μόνος ανώτερος αξιωματούχος που έχει ανοίξει την πόρτα στις αμφιβολίες. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος είναι συνήθως προσεκτικός στην άρνησή του να κατηγορήσει μεμονωμένες χώρες για τον χειρισμό της πανδημίας, περιέγραψε ένα εργαστηριακό ατύχημα ως όχι ασυνήθιστο περιστατικό και κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν μοιράζεται όλα τα δεδομένα της από την αρχή της πανδημίας.

Ο ΠΟΥ ξεκίνησε τώρα μια δεύτερη φάση μελέτης για την πανδημία. Καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν τον ΠΟΥ και την Κίνα να κάνουν περισσότερα για να επιβεβαιώσουν την προέλευση του ιού, ο ΠΟΥ αποκάλυψε ότι η Κίνα και «πολλά άλλα κράτη μέλη» έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον Οργανισμό για τον χειρισμό της διαδικασίας. Αυτά τα παράπονα «υποδηλώνουν ότι η μελέτη προέλευσης της πανδημίας έχει πολιτικοποιηθεί» και ότι ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας κατηγορείται πως «ενήργησε λόγω πολιτικής πίεσης», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Εν τω μεταξύ, η Επίτροπος της Έρευνας της ΕΕ Mariya Gabriel πρόσθεσε το όνομά της σε μια ομάδα επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων και κυβερνητικών εκπροσώπων, καλώντας την Κίνα να «επανεξετάσει» την απόφασή της να μην συμμετάσχει στη δεύτερη φάση των ερευνών του ΠΟΥ.

Η έρευνα, που προορίζεται να βασιστεί αποκλειστικά στην επιστήμη, έχει δυστυχώς μετατραπεί σε μια (πολιτική) καυτή πατάτα, καθιστώντας τους ερευνητές που συμμετέχουν, διαιτητές των παγκόσμιων αντιλήψεων τόσο για την Κίνα όσο και για την πανδημία.

Σε συνέντευξη του, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από τον Δανέζικο ραδιοτηλεοπτικό φορέα TV2, ο Ben Embarek δήλωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του δεν ήθελε να αναφέρεται καθόλου η θεωρία διαρροής εργαστηρίου στην έκθεση προέλευσης της πανδημίας του Μαρτίου και ότι η τελική διατύπωση που υποβαθμίζει αυτήν την πιθανότητα ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ των ερευνητών.

Σα μια προσπάθεια ειλικρινούς παράθεσης των γεγονότων, ο ανώτατος αξιωματούχος περιέγραψε ένα υβριδικό σενάριο που συνδυάζει τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου με την ευρέως αποδεκτή πιθανότητα ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδα. «Μια από τις πιθανές υποθέσεις είναι ότι ένας υπάλληλος είχε μολυνθεί στο πεδίο όταν έπαιρναν δείγματα. Έτσι ο ιός πήδηξε απευθείας από την νυχτερίδα στον άνθρωπο », δήλωσε ο Embarek στο TV2. «Σε αυτή την περίπτωση, ο πρώτος φορέας θα ήταν ένας εργαζόμενος στο εργαστήριο και όχι ένας τυχαίος χωρικός ή κάποιο άλλο άτομο που έρχεται σε τακτική επαφή με νυχτερίδες», πρόσθεσε.

Η έκθεση της αρχικής έρευνας είχε αναφερθεί είτε σε άμεση μετάδοση από νυχτερίδα σε άνθρωπο, είτε σε ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδα και με τη σειρά του μόλυνε άνθρωπο – αλλά στάθηκε μακριά από κάθε πιθανή σχέση με τους εργαζόμενους του εργαστηρίου.

Υπάρχουν δύο εργαστήρια στην περιοχή στο επίκεντρο της επιδημίας: το Ινστιτούτο ιολογίας Wuhan και ένα που διευθύνεται από το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Στις 2 Δεκεμβρίου 2019, αυτό το εργαστήριο μετακινήθηκε περίπου 500 μέτρα από μια ψαραγορά που είχε αρχικά θεωρηθεί ως πιθανό σημείο μηδέν, είπε ο Ben Embarek στο TV2. «Αυτή είναι η περίοδος που ξεκίνησε η πανδημία και ξέρετε ότι όταν μετακινείται ένα εργαστήριο, αναστατώνονται όλα», συμπλήρωσε.

Σε άρθρο της Washington Post που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ο Embarek ανεφερε ότι ορισμένες αναφορές της συνέντευξής του στη Δανία είχαν μεταφραστεί λανθασμένα, ενώ εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε ότι η συνέντευξη δεν περιείχε «κανένα νέο στοιχείο». Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε επίσης στο POLITICO ότι η συνέντευξη του Ben Embarek «πραγματοποιήθηκε φέτος τον Μάρτιο / Απρίλιο» και κάλεσε «όλες τις κυβερνήσεις να αποπολιτικοποιήσουν την κατάσταση και να συνεργαστούν για να επιταχύνουν τις μελέτες προέλευσης».

Σε μια δήλωση που επεξηγεί πόσο πολιτικά ευαίσθητο έχει γίνει το ζήτημα, ο Οργανισμός είπε ότι η αναζήτηση του προσδιορισμού της προέλευσης της πανδημίας δεν αφορά «τον καταλογισμό ευθυνών, την απόδοση κατηγοριών ή την πολιτική βαθμολογία». Αντίθετα, «φιλοδοξεί να αποτελέσει παράδειγμα για τον καθορισμό της προέλευσης των μελλοντικών εκδηλώσεων διασποράς ιών μεταξύ ζώων και ανθρώπων».

Με τη δεύτερη φάση των ερευνών (που μόλις ξεκίνησε), ο ΠΟΥ ζήτησε από τις χώρες να δώσουν στους επιστήμονες το χρόνο, τον χώρο και τα δεδομένα που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους. «Η αναζήτηση της προέλευσης ενός νέου ιού είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο επιστημονικό έργο που απαιτεί χρόνο», ανέφερε. 

Η δεύτερη φάση δεν είναι γεωγραφικά συγκεκριμένη και θα καλύψει μια σειρά μελετών, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των ακατέργαστων δεδομένων από τις πρώτες περιπτώσεις – εάν ο ΠΟΥ έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα. Η Κίνα ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «πολιτική χειραγώγηση» γύρω από τη δεύτερη έρευνα, αλλά χαρακτήρισε την πρώτη ως «έγκυρη και βασισμένη στην επιστήμη».

Ο Tedros μπορεί επίσης να έχει πολιτικό λόγο για να υποστηρίξει την πίεση των ΗΠΑ στην Κίνα – τη δική του επανεκλογή. Δύο διπλωμάτες δήλωσαν πρόσφατα ότι θεωρούν πιθανή μια τέτοια εκστρατεία του Tedros, προκειμένου να συγκεντρώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, καθώς διεκδικεί μια δεύτερη θητεία ως γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. 

Εν τω μεταξύ, μια άλλη κρίσιμη ημερομηνία πλησιάζει γρήγορα – η προθεσμία των 90 ημερών για την ξεχωριστή έρευνα που διεξάγεται από αξιωματούχους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας αναμένονται αυτόν τον μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι μια προηγούμενη έκθεση των υπηρεσιών δεν μπόρεσε να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα. 

Η αμερικανική έκθεση είναι απίθανο να σταματήσει οριστικά τη διαμάχη. Την Πέμπτη, το CNN ανέφερε ότι εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία σχετικά με τις δύο θεωρίες – αν η πανδημία ξεκίνησε ως αποτέλεσμα διαρροής εργαστηρίου ή αν μεταπήδησε τυχαία από ζώα σε ανθρώπους. 

Πηγή: POLITICOZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει