Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάθεση Μανιαδάκη


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019, 18:50

Συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης έδωσε τη διεύθυνση του διαμερίσματος που τον ανέκρινε η Ελένη Τουλουπάκη. Όπως υποστήριξε, του έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και του έλεγαν πως αυτές ήταν «προϊόν συναλλαγής».

«Μου έλεγαν ότι θα εκλεγεί το κυβερνών κόμμα, μην φοβάσαι», φέρεται να δήλωσε.

Ύστερα, μετά από ένταση στην αίθουσα, ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Θ. Πλεύρης: Μας θυμίζει αυτά που έλεγε κάποιος: «Να βάλουμε δύο στη φυλακή να κερδίσουμε τις εκλογές».

Δ. Μαρκόπουλος: Πού ξέρεις. Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις.

Γ. Ραγκούσης: Πρόσεχε μην έρθει εδώ.

Δ. Μαρκόπουλος: Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε;

Στη συνέχεια, ο κ. Μανιαδάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δήλωσε ενώπιον της Προανακριτικής: «Με ρωτούσαν οι εισαγγελείς και μου έλεγαν “πρέπει να είσαι με το μέρος μας”. Ποτέ δεν τους είπα πως κανένα πολιτικό πρόσωπο θα τους κατέστρεφε. Ποτέ δεν μετέφερα τέτοια απειλή εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Ντζούρας μου κανόνισε συνάντηση με πράκτορες FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω και λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατά αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη και Τουλουπάκη ή Μαραγγέλη». 

Ο Θάνος Πλεύρης είπε: «Είπατε ότι σας επισκέφτηκε ο δικηγόρος κ. Σαράκης και σας πρότεινε να μπείτε στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων. Σας είπε ότι θα έχετε και οικονομικό όφελος από αυτό;

Ν. Μανιαδάκης: Σαφώς.

Θ. Πλεύρης: Λέτε ότι πριν μπείτε στο καθεστώς συναντήσατε τους Εισαγγελείς Διαφθοράς αρκετές φορές.

Ν. Μανιαδακης: Ναι συναντηθήκαμε τέσσερις πέντε φορές ας το πω άτυπες.

Θ. Πλεύρης: Σας είπαν ποτέ οι Εισαγγελείς πριν μπείτε στο πρόγραμμα ότι είστε καταγγελλόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι ποτέ.

Θ. Πλεύρης.: Από τις 8 Νοεμβρίου 2017 όμως η μάρτυρας Κελέση σας είχε καταγγείλει. Η κυρία Τουλουπάκη δεν σας είπε τίποτε για την κατάθεση σε βάρος σας πριν γίνετε προστατευόμενος;

Ν. Μανιαδάκης: Ποτέ δεν μου το είπε η κυρία Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύρης: Εκτός από την κυρία Τουλουπάκη είχατε πει σε κάποιον άλλο ότι αυτά που είπε η Κελέση για σας ήταν ψεύδη;

Ν. Μανιαδάκης: Όχι. Μόνο στην κ. Τουλουπάκη.

Θ. Πλεύτης: Ήρθε όμως η Κελέση και πήρε πίσω την κατάθεση της εναντίον σας.

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Εγώ μόνο στην κ. Τουλουπάκη είχα μιλήσει.

Θ. Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ. Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξανά εκλεγούν και θα πάνε φυλακή;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι αυτό μου είπαν.

Θ. Πλεύρης: Επεκταθείτε κ. μάρτυς.

Ν. Μανιαδάκης: Τόσο στις συναντήσεις στην Εισαγγελία διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Ή να μην καλύπτω τους πολιτικούς και κυρίως τον κ. Γεωργιαδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν ότι είναι παράνομες και ότι έχουν στοιχεία γι’ αυτό και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω και εγώ αυτό με τις τεχνικές μου γνώσεις, ότι δηλαδή ήταν παράνομες.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει ό,τι σας είπε η κ. Τουλουπάκη να μην φοβάσαι του πολιτικούς ότι δεν θα επανεκλεγούν και ότι θα πάνε φυλακή. Έτσι δεν είναι;

Ν. Μανιαδάκης: Μάλιστα. Αυτή η φράση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφού ήρθε η δικογραφία στη Βουλή και είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονόματά μας. Η Εισαγγελέας τότε άρχισε να μας λέει ότι «έχετε προσωπικό όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλέγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές». Με πίεζαν να δώσω πολιτικούς.

Θ.Πλεύρης: Αφού λοιπόν εσείς λέγατε ότι δεν έχετε στοιχεία η Εισαγγελέας επέμενε να δώσετε;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Μου έλεγαν ότι έχουμε στοιχεία εμείς πολλά. Δώσε κι εσύ. Ακόμη και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του κ. Γεωργιαδη μου έλεγαν οι Εισαγγελείς ότι έχουν στοιχεία.

Θ. Πλεύρης: Έχετε πει ότι οι άλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι η κ.Μαραγγέλη και ο κ. Δεστεμπασίδης. Αν σας φέρουμε εδώ κατ αντιπαράσταση αυτούς τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;

Ν. Μανιαδάκης.: Βεβαίως και θα πω τα ίδια. Αυτοί ήταν. Σας είπα χθες ότι τους είδα.

Θ. Πλεύρης.: Τι σας ρώτησαν στην Αμερική που καταθέσατε;

Ν. Μανιαδάκης: Ό,τι και όσα μου είπαν στην Αμερική στο Νιού Τζέρσεϋ εναντίον του κ. Λοβέρδου που φυσικά εγώ τα αρνήθηκα γιατί ήταν ψέματα τα ίδια ακριβώς κατέθεσε στην Ελλάδα δυο μήνες μετά τα κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως είχε συνεργασία με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και την Όλγα Γεροβασίλη. Η πρώην υπουργός, όπως φέρεται να είπε, του είχε ζητήσει να μιλά με τρόικα για το claw back. Όπως και με τον Καρόνε. Και με ΣΥΡΙΖΑ παρείχα υπηρεσίες. Η κ. Γεροβασίλη επιβεβαίωσε πως είχε μια φορά επικοινωνία μαζί του, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. 

Θ. Πλεύρης: Είπατε χθες ότι συνομιλούσατε και με υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους;

Ν. Μανιαδάκης: Είχα συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή και μια φορά είχα συνεργασία με την κ. Γεροβασίλη.

Θ. Πλεύρης: Άρα ακόμη και όταν γινόταν η «μεγάλη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειά με σας τα στελέχη του συνομιλούσαν και σας θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή;

Ν. Μανιαδάκης: Μάλιστα

Θ. Πλεύρης: Έχετε δει ότι υπάρχουν διάφορες στη γραμματοσειρά των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων; Υπάρχει περίπτωση ποτέ να φέρατε κατάθεσή σας έτοιμη σε στικάκι;

Ν.Μ.: Ναι βεβαίως. Μια φορά την πήγα έτοιμη σε στικάκι. Την είχα γράψει μόνος μου βρε παιδί μου.

Ο Νίκος Μανιαδάκης διέψευσε πως τον εκβίασε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Θ. Πλεύρης: Η κ.Τουλουπακη σε υπόμνημα της προς τον κ.Ζαχαρη λεει οτι της καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ.Στουρναρας στο γραφειο του και σας εκβίασε.

Ν. Μανιαδάκης: Οχι αυτο ειναι ψευδές. Ποτε δεν ειπα οτι με εκβίασε ή με απείλησε ο κ.Στουρνάρας. Τον ειχα συναντήσει ναι. Αλλα ποτέ δεν ειπα στην κ.Τουλουπακη για εκβιασμό.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας ρωτήθηκε και για το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης. 

Ερώτηση: Ακούσατε τον Άδωνη Γεωργιάδη στο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης ο οποίος έκανε λόγο για χρηματισμό πολιτικών;

Ν. Μανιαδάκης: Δεν το άκουσα.

Ερώτηση: Για την αναφορά στο ίδιο ντοκιμαντέρ ότι εσείς ήσασταν το πρόσωπο που διαπραγματευόταν με την τρόικα και την ίδια ώρα συνεργαζόσασταν με τη Novartis;

Νίκος Μανιαδάκης: Δεν είχα σχέσεις με τη Novartis.

Ερώτηση: Πώς γίνατε προστατευόμενος μάρτυρας;

Ν. Μανιαδάκης: Με δική μου πρωτοβουλία πήγα στους εισαγγελείς και εδώ και στην Αμερική.

Ερώτηση: Μόνο με την τεχνογνωσία πιστεύατε ότι θα σας έκαναν προστατευόμενο μάρτυρα;

Ν. Μανιαδάκης: Στην Αμερική πήγα γιατί με προέτρεψαν οι εισαγγελείς.

Ερώτηση: Μπορούσατε να πάτε με όπλο την τεχνογνωσία χωρίς γνώση της υπόθεσης;

Νίκος Μανιαδάκης: Ναι. Στη δημοσιότητα την υπόθεση στην έφερε η ιστοσελίδα iefimerida. Όχι όπως είπα χθες για το Documento.

Ερώτηση: είπατε ότι συναντηθήκατε με την κα Γεροβασίλη.

Νίκος Μανιαδάκης: Στην αρχή της διακυβέρνησης του Σύριζα με πήρε τηλέφωνο η κα Γεροβασίλη για την διαπραγμάτευση γιατί πριν εγώ μιλούσα με την τρόικα. Μόνο στο τηλέφωνο μιλήσαμε τότε. Δεν την έχω συναντήσει.

Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε στην Προανακριτική Επιτροπή, όσα γράφονταν στα μέσα ενημέρωσης, ήταν πληροφορίες που είχε μόνον η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, άρα προφανώς υπήρχαν διαρροές απο Εισαγγελεία σε μέσα. Οι μάρτυρες άλλαζαν καταθέσεις και προφανώς ενημερώνονταν απο τους εισαγγελείς. Όπως είπε, κατέθεσε 642 αρχεία και είδα στοιχεία. Σε ερώτηση γιατί δεν κατήγγειλε τους εισαγγελείς, φέρεται να είπε πως φοβόταν κι για αυτο δεν τους κατήγγειλε.

Ρωτήθηκε ακόμη για τις σχέσεις του με τον κ. Στουρνάρα και σύμφωνα με πληροφορίες απάντησε:

Ν. Μανιαδάκης: Τρώμε μαζί δύο φορές το χρόνο. Σε ένα γεύμα με ρώτησε αν είμαι προστατευόμενος μάρτυρας. Και όπως σας είπα αρνήθηκα.

Με την ολοκλήρωση των ερωτήσεων από πλευράς του Θανάση Πλεύρη της ΝΔ, ακολούθησε ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επανήλθε στο θέμα των σχέσεων με τον κ. Στουρνάρα.  

Σπ. Λαππας: Τρεις εισαγγελείς λενε οτι τους καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ. Στουρνάρας και σας εκβίασε. Σας είπε ότι σε λίγο θα πέσει αυτή την κυβέρνηση και θα τους λιώσουμε τους εισαγγελείς. Το αρνείστε αυτο;

Ν. Μανιαδακης: Ναι το αρνούμαι. Εγω ποτε δεν ειπα τετοιο πραγμα στους εισαγγελείς. Εγω με τον κ. Στουρνάρα συναντιέμαι απο δεκαοκτώ χρόνων παιδακι. Ποτε δεν μου ειπε τετοια πράγματα ο κ.Στουρναρας.

Σπ. Λάππας: Δηλαδή λένε ψέμματα οι Εισαγγελείς; Αφού σας ειπε ο Στουρνάρας ότι θα πέσει η κυβέρνηση…

Ν. Μανιαδάκης: Και που το ξέρετε εσείς; Ήσασταν μπροστά;

Σπ. Λαππας: Όχι ούτε μπροστά ήμουν ούτε πίσω. Σας διαβάζω αυτά που γράφουν οι εισαγγελείς

Ν. Μανιαδάκης: Και εγώ σας λέω οτι ο κ. Στουρνάρας ούτε με εκβίασε ούτε με απείλησε ούτε μου είπε τίποτε από αυτά που λέτε.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει