Για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει αντισυνταγματικότηταΤη θέση πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση υποβάλει Προεδρικό Διάταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, και πριν τις 30 Ιουνίου, ο Πρόεδρος δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να το υπογράψει, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ακαδημαϊκός και νομικός Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 για το θέμα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την επιλογή ηγεσίας στον Άρειο Πάγο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος: «Έστω ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη διαδικασία και υποβάλλει το σχέδιο του διατάγματος για να το υπογράψει. Ο Πρόεδρος πράγματι έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τη συνταγματικότητα. Αν ήταν θέμα συνταγματικότητας θα μπορούσε να αρνηθεί, όμως θέμα συνταγματικότητας δεν υπάρχει. Μάλιστα ο κ. Σταθόπουλος εξήγησε ότι: «Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ότι δεν είναι πολιτικά ορθό, όμως εκεί ο Πρόεδρος δεν έχει αρμοδιότητα, δεν έχει την εξουσία, γιατί είναι πολιτικό το ζήτημα που δεν είναι της θέσεως του έστω κι αν πιστεύει ότι δεν είναι πολιτικά ορθό».

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο από το Σύνταγμα, η κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής και δεν έχει παραιτηθεί να επιλέξει την ηγεσία της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ακόμη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. Εξάλλου, χαρακτήρισε την προσπάθεια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναινετική διαδικασία «πρωτόφαντη ενέργεια» που «θα ανύψωνε τον πολιτικό μας πολιτισμό», ενεργεία που όπως είπε ήρε τις όποιες ενστάσεις είχε ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος διατυπώσει αρχικά σχετικά με την πολιτική ορθότητα του ζητήματος.

Ο κ. Σταθόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το Σύνταγμα δεν θέτει χρονικά όρια, εμπίπτει στις αρμοδιότητες τις οποίες το Σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση η επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου». «Διαφωνώ με όσους λένε ότι υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε δε «δεοντολογική τη στάση της κυβέρνησης να σπεύσει σε προκήρυξη εκλογών λόγω δυσαρμονίας με το εκλογικό Σώμα και συμπλήρωσε πως αρχικά είχε κρίνει αντιδεοντολογική τη στάση της στην αλλαγή ηγεσίας στη δικαιοσύνη. Όμως, όπως είπε, αυτό άλλαξε με τη χειρονομία κ. Καλογήρου που ήταν πολύ σημαντική γιατί το «Σύνταγμα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα στην προεργασία να ζητήσει συναίνεση πολιτική και ο κ. Καλογήρου το τόλμησε». Η αποδοχή αυτής της πρότασης «θα έδινε τη δυνατότητα να αρθεί η δυσπιστία απέναντι στο πρόσωπο των δικαστών που γίνονται εργαλείο πολίτικης αντιπαράθεσης» συμπλήρωσε και «θα έστελνε μήνυμα και σε δικαστές και στον λαό -καθώς δεν αρκεί να θέλεις είσαι αμερόληπτος πρέπει να το πιστεύει και η κοινή γνώμη- υπέρ της αντικειμενικότητας και της ουδετερότητας της πολίτικης εξουσίας και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Τέλος, ο κ. Σταθόπουλος εξήγε ότι το Σύνταγμα είναι σαφές δεν έχει προθεσμίες και θα μπορούσε το διάταγμα να εκδοθεί πριν τις 30 Ιουνίου, χωρίς κανένα πρόβλημα. «Δεν τίθεται ζήτημα διορισμού δύο προέδρων» εξήγησε, αν με σαφήνεια και στο προεδρικό διάταγμα προβλέπεται ότι η ουσιαστική θητεία του νέου προέδρου του Αρείου Πάγου ξεκινά την 1η Ιουλίου».

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαΐου 2019, 23:38

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει