Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου – μπαξέ

Σταγιάτες 6 και 7 Μαΐου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Για 8η χρονιά η Α.Π.Ο.Δράσης και ο Αιγίλοπας διοργανώνουμε στις Σταγιάτες Πηλίου, το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Μαΐου, τη Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-μπαξέ, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη διατήρηση και εξάπλωση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών και να διαδώσουμε την ιδέα του οικολογικού κήπου.

Θεωρώντας ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι ότι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό και το περιβάλλον, αγωνιζόμαστε γι’ αυτά κι ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα των σπόρων και της βιοποικιλότητας, το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, το κίνημα των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και με τις φωνές πολλών ακόμη πολιτών και συλλογικοτήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ενάντια στον εκφασισμό της καθημερινότητας μας και στη βίαιη αρπαγή των κοινών – φυσικών αγαθών.

Με συζητήσεις, εργαστήρια, παιχνίδια, μονοπάτια, φαγητό, ανταλλαγή σπόρων, μουσική, μα πάνω απ’ όλα με φίλους και φίλες, συνοδοιπόρους στο ταξίδι της αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης, αυτονομίας και αλληλεγγύης, σας περιμένουμε και φέτος στις Σταγιάτες στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού μας.

unnamed.jpg

Το πρόγραμμα της γιορτής αναλυτικά:

Σάββατο 6 Μαΐου
11:00 Εργαστήρι καλλιέργειας και φροντίδας λαχανόκηπου για παιδιά
13:00 Παρουσίαση καλλιέργειας αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών
14:00 Εργαστήρι παρασκευής μπερζεμέ (τσιγγάνικου τυρόψωμου)
17:00 Διάγνωση και βελτίωση εδάφους, παρασκευή κομπόστ και σκευασμάτων βιολογικής φυτοπροστασίας
19:00 Ενημέρωση – συζήτηση: «Σπόροι, Νερό και …άλλα ζιζάνια». Οι τελευταίες εξελίξεις του κινήματος των σπόρων αλλά και του νερού σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.
20:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «Pueblo Macizo» που περιγράφει την αντίσταση των αγροτών της περιοχής La Vega, Cauca της Κολομβίας ενάντια στις εξορυκτικές και πολυεθνικές εταιρείες

Κυριακή 7 Μαΐου
10:00 Εργαστήρι εικονογράφησης ιστοριών για παιδιά: «Με σπόρους και με χρώματα»
11:00 «Μέλι, παστέλι και μελοκουβέντες»: εργαστήρι παρασκευής παστελιού και γνωριμία με τις μέλισσες και τα προϊόντα τους
12:00 Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων και φυτών
13:30 Συζήτηση: «Λεηλασία χωρίς σύνορα»
15:00 Γλέντι στην πλατεία Σταγιατών

unnamed1.jpg

Στη διάρκεια του διημέρου θα λειτουργήσει έκθεση – παζάρι φυτωρίων και παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων της περιοχής του Πηλίου.

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πλατεία, στο Κοινοτικό Κέντρο Παράδοσης και Πολιτισμού και στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Σταγιατών.

unnamed2.png

Μπορεί επίσης να σας αρέσει