Γουντχάους, ο μεγάλος φιλέλληνας Σύμβολο εθνικής αντίστασης και ενότητας (1917 – 2017)
ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Σούρλα, πρ. υπουργού – Αντιπροέδρου της Βουλής
Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση και 15 από το θάνατο του φιλέλληνα Κ.Μ. Γουντχάους.
Το 1917 πρωτοείδε το φως στη γενέτειρά του την Αγγλία, αλλά το άστρο του έλαμψε στην Ελλάδα. Με τους αγώνες του κατά του φασισμού, υπέρ του δικαιώματος για τη ζωή, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, φώτισε την ανθρωπότητα.
Στα εικοσιέξι του χρόνια Συνταγματάρχης επικεφαλής άγγλων, νεοζηλανδών αλεξιπτωτιστών μαζί με ελληνικές δυνάμεις ανατίναξαν την γέφυρα του Γοργοποτάμου.
Η ανατίναξη της γέφυρας στις 25 Νοεμβρίου 1943, κατεγράφη, ως ιδιαίτερης σημασίας γεγονός για δύο βασικούς λόγους:
«Επέφερε πλήγμα στις πολεμικές επιχειρήσεις του άξονα, με την καθυστέρηση τριών και πλέον μηνών στον ανεφοδιασμό στην Αφρική.
Κατάφερε ο Κ.Μ. Γουντχάους, να πετύχει την συνεργασία των ηγετών, των μεγαλυτέρων αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, του Ναπολέοντα Ζέρβα και του Άρη Βελουχιώτη.
Για τη συνεργασία αυτή είπε χαρακτηριστικά, για την ανατίναξη της γέφυρας: «Χωρίς τον Ζέρβα δεν θα γινόταν η επιχείρηση και χωρίς τον Βελουχιώτη δεν θα πετύχαινε».
Η συνεργασία αυτή εκ των πραγμάτων και των αποτελεσμάτων, υπήρξε ο δεύτερος σταθμός που ανέδειξε τη σημασία της εθνικής συνεννόησης στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδος.
Είχε προηγηθεί το Έπος 1940 – 41 όταν ο γ.γ. του Κ.Κ.Ε. Ν. Ζαχαριάδης, από την φυλακή με επιστολή του στις 31 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε να συστρατευθούν όλοι: «Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς επιφυλάξεις».
Ήταν η εποχή που η ομοψυχία των Ελλήνων βρήκε την πλήρη έκφρασή της και γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα της εποποιίας του 1940 -41.
Αυτές οι δύο περιπτώσεις, πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα και προτροπή και σήμερα που η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο άλλων διαστάσεων, να υπάρξει εθνική συνεννόηση με την οποία θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια.
Ο Κ.Μ. Γουντχάους δεν υπήρξε μόνο πολεμιστής, αλλά και λόγιος. Μια πολυσχιδής προσωπικότητα με σπουδές στην Οξφόρδη πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ιστορικό, διδακτικό(καθηγητής στο King College), πολιτικό- Υπουργός και βουλευτής του συντηρητικού κόμματος στην Αγγλία- και συγγραφικό του έργο(συγγραφέας πολλών βιβλίων.
Την Ελλάδα την τίμησε, πέρα από τις πολεμικές του αρετές, με συγγραφή βιβλίων και μάλιστα έτυχε της εμπιστοσύνης προσωπικοτήτων, όπως του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου έγραψε την βιογραφία (Καραμανλής, ο αναστηλωτής της ελληνικής δημοκρατίας) και του Παναγιώτη Κανελλόπουλου για την μετάφραση του 10ου τόμου του μεγάλου έργου η Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος.
Τίμησε αλλά τιμήθηκε και από την Ελλάδα, με την αναγόρευσή του, ως επιτίμου Καθηγητού και αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών.
Την απονομή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του παρασήμου του ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος των Φοινίκων, την ανακήρυξη σε επιτίμου Δημότη του δήμου Μυστρά το 2000, για την συγγραφή του βιβλίου Γεμιστός Πλήθων, ο τελευταίος των Ελλήνων.
Την ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη του Βελεστίνου το 1996, για το βιβλίο του «Ρήγας ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής επανάστασης», όπου είχα την ευκαιρία και την τιμή να συζητήσω μαζί του περπατώντας στους δρόμους του Βελεστίνου, όταν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί ως προσκυνητής το σπίτι του Ρήγα και να καταθέσει στεφάνι στην προτομή του το 1996.
Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω, πόσο βαθύς γνώστης ήταν της ελληνικής ιστορίας και πόσο περήφανος αισθανόταν για την συμβολή του στους αντιστασιακούς αγώνες, εναντίον των κατακτητών και των καταπατητών της ελευθερίας της χώρας μας.
Ο Κ.Μ. Γουντχάους υπήρξε μεγάλος φιλέλληνας, σύμβολο υψηλών ιδανικών, εθνικής αντίστασης και ενότητας και πρέπει την μνήμη του να την διατηρήσουμε ζωντανή ιδιαίτερα σε χαλεπούς καιρούς.
Και αυτό θα μπορούσε να γίνει, με τη διοργάνωση ημερίδας ή συνεδρίου, για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.
Με την ανέγερση μιας προτομής στον Γοργοπόταμο, η οποία θα είναι μια ζωντανή υπόμνηση ότι το καθήκον προς την πατρίδα υπαγορεύει εθνική ενότητα.