Γυμνάσια των ΗΠΑ κάτω από τη μύτη της Κίνας

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί πεζοναύτες από την 31η Αμφίβια Εξερευνητική Μονάδα «εισέβαλαν» σε μικροσκοπικό νησί στο αρχιπέλαγος της Οκινάουα της Ιαπωνίας, γνωστό ως Ie Shima. Το Ie Shima είναι περίπου 23 τετραγωνικά χιλιόμετρα, διαθέτει αεροδρόμιο, αλιευτικό λιμάνι και οι κάτοικοί του είναι περίπου 4.500.

Οι συνθήκες «πλήρους εισβολή», σε ιαπωνικό νησί στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας -που έχει περάσει απαρατήρητη- θεωρείται από τους αναλυτές ισχυρό μήνυμα στην Κίνα.

Ακόμη επισημαίνεται πως ουδένα από τα θεωρούμενα σημαντικά Μέσα ενημέρωσης δεν κάλυψε την άσκηση που έγινε με πραγματικά πυρά αλλά και τις σημαντικές επιπτώσεις της.

Παρ΄όλο που ο συνταγματάρχης Robert Brodie είχε ανακοινώσει τις προγραμματισμένες ενέργειες σε ανακοίνωση του Σώματος των αμερικανών Πεζοναυτών (Marine Corps) την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Brodie, επειδή η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού είναι «απίστευτα δυναμική», οι Αμερικανοί πεζοναύτες ετοιμάζονται και εκπαιδεύονται καθημερινά για «κρίσεις παγκόσμιας έκτασης» που προκύπτουν συνεχώς.

Οι κρίσεις στις οποίες αναφέρεται είναι επειδή έχει προκύψει στην περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού  αντιφατική κατάσταση, που αποδίδεται να την έχει προκαλέσει η Κίνα.

Η κατάληψη νησιών θα αποδώσει «κρίσιμα συμπεράσματα για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την ισχύ μας στο πλαίσιο της Κίνας», είχε δηλώσει ο στρατηγός των Πεζοναυτών Γιόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στις αρχές Μαρτίου σε Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και αλλού στην περιοχή, πραγματοποιούμε και ιπτάμενες αποστολές βομβαρδιστικών, επιδεικνύοντας ανθεκτική ικανότητα παγκόσμιας ισχύος που ελέγχει τις κινεζικές φιλοδοξίες και εξασφαλίζει τους περιφερειακούς συμμάχους και εταίρους μας. Σε ολόκληρο τον Ειρηνικό, τα στρατεύματά μας ασκούν και συνεργάζονται με τους εταίρους για να σηματοδοτήσουν τη δέσμευσή μας και να αντισταθμίσουν τις προκλήσεις της Κίνας στους νόμους που βασίζονται σε παγκόσμιους κανόνες» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των πεζοναυτών των ΗΠΑ, η «εισβολή» ξεκίνησε με στρατεύματα που έπεσαν σε ελεύθερη πτώση από μεγάλο υψόμετρο, που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν γρήγορα σε θέσεις όπου θα μπορούσαν να αρχίσουν να επιτίθενται στις «εχθρικές αμυντικές δυνάμεις». Η τεχνική της ελεύθερης πτώσης πεζοναυτών είχε ήδη δοκιμασθεί στην Οκινάουα από αμερικανικούς πεζοναύτες τον περασμένο Αύγουστο. Κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται ενεργά για αυτά τα σενάρια εδώ και καιρό.

Στην πραγματικότητα, αυτή η στρατηγική φαίνεται να αποτελεί μέρος της συνολικής αμερικανικής ικανότητας που δίνει στην Ουάσινγκτον το πλεονέκτημα απέναντι του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) της Κίνας, σύμφωνα με την Meia Nouwens, Κινέζοστρατιωτική εμπειρογνώμονα στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (International Institute for Strategic Studies).

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που οι ΗΠΑ έχουν -προς το παρόν απέναντι στον Λαϊκό Κινεζικό Στρατό (ΡLA)», δήλωσε η Nouwens, «είναι ότι οι ΗΠΑ εργάζονται εν είδη διδασκαλίας την κατάρτιση και επαγγελματισμό πολύ περισσότερο από το PLA, αποκτώντας πραγματική εμπειρία για την υποστήριξη των εμπειριών τους».

Αφού ανέλαβε τον έλεγχο του αεροδρομίου του νησιού, τα αμερικανικά στρατεύματα δημιούργησαν προωθημένο σταθμό ανεφοδιασμού. Υποστηρίζοντας την «εισβολή», ήταν αεροσκάφη MV-22 Ospreys (το ίδιο αεροπλάνο που είχαν προκαλέσει τρόμο με τις πτήσεις τους, τον πληθυσμό του Οκινάουα το περασμένο καλοκαίρι) και F-35B «αόρατα» μαχητικά καθώς και C-130J Super Hercules που πετούσαν χαμηλά.

Παρ΄όλο που ουδείς θα τολμήσει να υποστηρίξει πως -παρά τις ενδείξεις- ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται ενεργά για τον Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο.

Εάν η συσκότιση των Μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις επιπτώσεις των πρόσφατων στρατιωτικών εξελίξεων δεν ήταν αρκετά παράξενη, ακόμη πιο περίεργη είναι η πλήρης αποσιώπηση των Μέσων για την τεράστια αυτή γεωπολιτική δραστηριότητα.

Η σύντομη αναζήτηση στις Ειδήσεις του Google αποκαλύπτει ότι ελάχιστα Μέσα κάλυψαν, αυτά τα αμερικανικά γυμνάσια πολλά από τα οποία δεν θεωρούνται συνήθως διεθνείς πηγές. Η αναζήτηση στο ProQuest για την κάλυψη των γυμνασίων επέστρεψε μηδενικά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό δυτικό Μέσο που έδειξε ποιοι κάλυψαν την ιστορία είναι το Business Insider, καθώς και κάποιες στρατιωτικές τοποθεσίες.

Ουδεμία αναφορά σε αυτήν την επιχείρηση έγινε από τους σημαντικότερους ιστότοπους ειδήσεων, είτε είναι του CNN, του MSNBC, του Guardian, του BBC, ή των New York Times.

Πάντως, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε πραγματοποιήσει ανάσχεση άοπλου πυραύλου που διέσχιζε τον Ειρηνικό, χρησιμοποιώντας πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη νότια Καλιφόρνια.

Περίπου μια μέρα πριν, τα ιαπωνικά αεριωθούμενα αεροπλάνα ανέσχεσαν  κινεζικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος εξοπλισμένο με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου και ποικιλία συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών και σημάτων πάνω από την Ανατολική Κίνα, το πρώτο παρόμοιο περιστατικό αυτού του είδους.

Στις αρχές της προηγούμενης το αμερικανικό ναυτικό έστειλε σκάφη να διαπλεύσουν μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν  στο Στενό της Ταϊβάν στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονη κινεζική αντίδραση. Η Κίνα κάλεσε και πάλι τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την πολιτική της για τη «Μία και ενιαία Κίνα». Πολιτική για την οποία αντιδρά έντονα η διακυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ανεξάρτητα από το εάν η κινεζική πολιτική θεωρείται παράλογη για το θέμα της Ταϊβάν είναι λογική, για τις προκλήσεις που δέχεται. Ακόμη και αξιωματούχοι των ΗΠΑ σε θέματα άμυνας που προειδοποιούν ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να φτάσουν σε βίαιη αναμέτρηση, σε σχέση με το θέμα της Ταϊβάν.

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ήδη στις αρχές του τρέχοντος έτους ότι οποιαδήποτε απόπειρα από την Ταϊπέι να διαβεβαιώσει την ανεξαρτησία της θα αντιμετωπισθεί με ένοπλη απάντηση.

Περιληπτικά για να συνοψίσουμε:

#  Οι ΗΠΑ έχουν εισβάλει περίπου στο ήμισυ της Μέσης Ανατολής

#  Διαθέτουν στρατεύματα σε όλη την αφρικανική περιφέρεια

#  Εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισβάλουν στο Ιράν, τη Βενεζουέλα

#  Να εγκαταστήσουν φιλικό καθεστώς στη Βόρεια Κορέα και

#  Ταυτόχρονα θεωρούν ότι μπορούν να πραγματοποιούν στρατιωτικά γυμνάσια με πραγματικά πυρά σε νησί χωρίς στρατό στην περιοχή του Ειρηνικού.

Κι όμως, η Κίνα, που επί του παρόντος δεν έχει κάνει κάποια εισβολή, παραμένει η μεγαλύτερη κυρίαρχη απειλή για τον αμερικανικό στρατό και τα συμφέροντά του.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει